eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A keresztényüldözés ellen emelték fel szavukat az európai püspökök

Az etnikai gyűlöletkeltés és a vallásüldözés ellen a világ vezető politikusainak és a katolikus egyháznak is fel kell emelnie szavát. Az erről szóló nyilatkozatot Sólyom László köztársasági elnöknek adták át az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának vezetői.

A politikusoknak tenniük kell azért, hogy az ázsiai és latin-amerikai országokban előforduló keresztényüldözések mihamarabb megszűnjenek - mondta az InfoRádiónak Erdő Péter bíboros, prímás a testület elnöke az esztergomi tanácskozás után.

Az egyházi vezető utalt arra, hogy az egyik indiai államban múlt kedden egy keresztény asszonyt meggyilkoltak, több ezer ember pedig fedél nélkül maradt, mert felgyújtották házaikat; emellett tízezrek menekültek el otthonukból. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szolidaritását fejezte ki India keresztény lakosságának és főpásztorainak.

Vallási közösség elleni fizikai agresszióval állunk szemben, ami sérti az alapvető emberi jogokat, és nem lehet szó nélkül hagyni, bármely vallás követőiről is legyen szó - közölte a bíboros, prímás.

Irakban és Latin-Amerikában szintén támadások érik a keresztényeket, a közel-keleti országból emiatt több ezren menekültek el, mert vallási hovatartozásuk miatt nem érezték magukat biztonságban. Fontos, hogy akinek valóban menekülnie kell hazájából, lehetősége legyen menedéket találni - hangsúlyozta Erdő Péter.

A bíboros, prímás kijelentette: a köztársasági elnöknek átadott nyilatkozatnak hosszú távon lehet csak eredménye. Hozzátette: a közéleti szereplők érdeklődése megnőtt a vallás iránt, amire a katolikus egyháznak megfelelően kell reagálnia.

Erdő Péter megemlítette, hogy a papszentelések száma éveken keresztül csökkent, de 2008-ban már az előző évhez képest növekedés mutatható ki.

A bíboros, prímás a közgyűlés egyik fontos tárgyáról, a média és az egyház viszonyáról kifejtette: az evangélium hirdetéséhez új módszereket is kell használniuk, ilyen a digitális televízió és rádió vagy az internet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×