eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elfogták a halálba készülő fiatalokat

A kölni repülőtéren a német rendőrség terrorizmus vádjával őrizetbe vett két embert a KLM holland légitársaság Amszterdamba induló gépén. Az első hírek szerint a gépet a rendőrség különleges alakulata rohamozta meg, de később kiderült, hogy a letartóztatás békésen történt.

A rendőrség feltételezi, hogy a 23 éves német fiatalember és 24 éves szomáliai társa Amszterdam, majd Uganda érintésével Pakisztánba készült, hogy ott az al-Kaida titkos táborában fegyveres kiképzésben vegyen részt.

A német tévé terrorizmusszakértője a történteket elemezve elmondta: az al-Kaida a közelmúltban fokozta toborzó akcióit a nyugat-európai fiatalok körében, akiket aztán kerülő úton kiképzőtáborokba juttat el. A pénteken őrizetbe vett két fiatalembert a rendőrség már hónapok óta figyelte, mert korábban kapcsolatban álltak azzal a szélsőséges iszlám tanokat hirdető csoporttal, amelynek tagjait ugyancsak Köln közelében tavaly ősszel tartóztatták le. A csoport autóba rejtett bombával akart merényleteket elkövetni.

A vádlottak együttműködtek a 21 éves Eric Breiningerrel is, aki ellen a hatóságok országos körözést indítottak, mert feltételezik róla, hogy a napokban visszatért egy pakisztáni vagy afganisztáni kiképzőtáborból, és az interneten merényletekkel fenyegette meg Németországot.

Az őrizetbe vett két férfi szállásán a nyomozók búcsúlevelet is találtak, amelyben a fiatalok az iszlám szent háború halálba készülő harcosainak nevezik magukat. A berlini belügyminisztérium illetékesei az üggyel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy nincs értesülésük készülő merényletekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×