eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Terror Spanyolországban: pokolgépek robbantak Baszkföldön

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton késő este a spanyol Baszkföld fővárosában, Vitoriában, majd egy másik, szintén gépkocsiban elhelyezett robbanószerkezet Ondarroában, a tartományi rendőrség székhelyénél lépett működésbe néhány órával később.

Az ondarorrai rendőrségnél elkövetett robbantásban hat ember - három rendőr és három civil - megsebesült - közölte a baszk belügyminisztérium szóvivője. A Vitoria egyik külvárosában, Salburuában egy takarékpénztár székháza előtt előzőleg elkövetett merényletben senki sem sebesült meg. A székház és a környező épületek megrongálódtak.

A vitoriai robbantás előtt háromnegyed órával egy névtelen telefonáló figyelmeztette a rendőrséget a merényletre a Baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezet nevében, így a hatóságoknak volt idejük lezárni a környéket a detonáció előtt. A rendőrségnél elkövetett merényletet nem előzte meg figyelmeztetés.

Az ETA - amely szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezeteket fölsoroló listáján - már csaknem 40 éve küzd fegyverrel Baszkföld függetlenségéért. Akcióiban ez idő alatt 820 ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×