eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Két hétig sörben úszik München - megkezdődött az Oktoberfest

Münchenben szombat délben a polgármester ünnepélyes keretek között megcsapolta az első hordót, ezzel kezdetét vette a sorrendben immár 175. Oktoberfest. A világ legnagyobb sörfesztiválja ezúttal október 5-ig tart, és legalább 6 millió látogatót várnak.

Hűvös, de jórészt napos időben vonultak be feldíszített lovaskocsijaikon a sörcsarnokok tulajdonosai és munkatársai a Terézia mezőre, ahol 80 óriássátorban máris megkezdődött a malátalé kimérése.

A hagyományoknak megfelelően az első korsót Christian Udo müncheni polgármester töltötte tele, és nyújtotta át Günter Beckstein bajor tartományi kormányfőnek, aki az elmúlt napokban botrányt kiváltó nyilatkozatával közvetve is felhívta a figyelmet az Oktoberfestre. Beckstein ugyanis azt állította, hogy két korsó sör elfogyasztása után is bárki biztonsággal beülhet a volán mögé és vezetheti kocsiját. Ezt később a tartományi kormány többi tagjával megpróbálta kimagyarázni, de a rendőrség szóvivője leszögezte, hogy még a sörfesztivál idején is érvényes az a rendelkezés, hogy Németországban legfeljebb egy korsót szabad felhörpintenie annak, aki autóba ül.

Lényegében már ez is engedménynek számít, mert a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely a szokásosnál némivel magasabb alkoholtartalmú.

A sorrendben 175., tehát jubileuminak számító Oktoberfesten a kriglibe mért egy liter sör ára 8 euró 30 cent, azaz kétezer forint. Két évvel ezelőtt egy korsó ára még egy euróval kevesebb volt, de a vendéglátóipar meggyőződése szerint a drágulás a legkisebb mértékben sem csökkenti a sörfogyasztás mennyiségét, ami tavaly már megközelítette a 7 millió litert - igaz a látogatók száma is meghaladta a 6 milliót.

A sörhöz elsősorban perecet és sült csirkét fogyasztanak a vendégek. Tavaly annyi sült csirke fogyott, hogyha egymás mellé állították volna ezeket a szárnyasokat, Münchentől Strasbourgig ért volna a sor.

Az Oktoberfest óriási anyagi bevételt is biztosít Bajorországnak: idén becslések szerint közvetve nem kevesebb mint 100 milliárd euró forgalmat jelent Münchennek és környékének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×