eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Slota megint fél a magyaroktól

A Magyar Koalíció Pártjának egyelőre nem kell a szlovák parlamentben beszámolnia arról, hogy miről tárgyalt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hétvégi, budapesti tanácskozásán. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke lépéseket sürget a magyar képviselők ellen.

A nemzeti párt a házbizottság összehívását kérte a Vladimír Meciar vezette HZDS támogatásával. Azt szerették volna elérni, hogy a parlament vonja felelősségre a magyar képviselőket a budapesti fórumon való részvétel miatt. A házbizottság egyelőre azonban nem döntött az ügyben.

Ján Slota pártja jelezte: nem hagyja annyiban a dolgot, továbbra is szorgalmazni fogja a kérdés napirendre vételét, mert "a nagy magyar sovinizmus komoly veszélyt jelent Szlovákiára nézve"

Slota óvatosságra intett az Ipoly-hidak építésével kapcsolatban is, mert attól tart, hogy azokon keresztül egyszer még magyar páncélozott járművek érkezhetnek Szlovákia területére.

Ismét figyelmeztetett: egyre nagyobb veszélyt jelent a Magyar Gárda, amely szerinte szomszédos államokban élő egyes politikusok meggyilkolására készül. A nemzetiek elnöke elmondta, fenyegető levelek tucatjait kapja, köztük magyarországi keltezésűeket is.

Slota a Fidesz és a Jobbik hatalomra kerülésétől is tart.

Az SNS elnöke az MKP képviselőket a parlamenti eskü és az alkotmány súlyos megsértésével vádolja, mivel a budapesti fórumon "a nagy magyar sovinizmust támogató politikai lépésekről tárgyaltak".

Csáky Pál a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának nyilatkozva visszautasította a Szlovák Nemzeti Párt vádjait. Hangsúlyozta, a budapesti értekezleten napirendre került témák nyilvánosak. Elmondta: ha a parlamentben mégis napirendre tűznék Slotáék javaslatát, az MKP nem vesz részt az arról tartandó szavazáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×