eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Internetes házfoglalók nyúlnák le a bedőlt bankokat

Ahogy lenni szokott a válságok idején, mindig akadnak, akik a zavarosban halászva próbálják megalapozni sikerüket. Közéjük tartoznak azok is, akik nagy befektetési bankok összeomlása, és az azt követő fúziós hírek nyomán lefoglalták az újonnan létrejövő cégek lehetséges internetes címeit: a Merrill Lynch és Bank of America címvariációit például több tízezer dollárért kínálják. Közben megnőtt a kereslet az aukciós oldalon a tönkrement bankok emléktárgyai is.

Kis befektetésből nagy pénz - ez mozgatja azokat a vállakozó szellemű felhasználókat - vagy ahogyan nevezik őket, "cyberquattereket", azaz netes házfoglalókat -, akik a bankválságból probálnak hasznot húzni.

A Lehman Brothers többezer, egyik napról a másikra kirúgott dolgozója - köztük az a szerencsétlenül járt francia fiatalember, aki Londonba érkezve mindössze egy órányi munkaidő után számíthat elbocsátásra - kétségbeesetten keres munkát.

A netes házfoglalók közben gyorsan mozgásba lendültek: annak hírére, hogy a nagy bankok egyike, a Merrill Lynch nem tűnik el, hanem felvásárolja a Bank of America, elkezdték lefoglalni a szóba jöhető internetes címeket.

Megszednék magukat

Az eBay internetes árverési szájt amerikai oldalán eddig csupán 84 tranzakciót lebonyolított trusted4you nevű felhasználó négy darab lehetséges címet árul 35 ezer dollárért. Portékáját, például a BofA-ML. címet azzal próbálja csábítóbbá tenni, hogy hangsúlyozza: .com-ra végződik, a rövidítés pedig megkönnyíti használatát.

Jfg8810-nek - egy másik házfogalónak - ez az első tranzakciója: ő mindössze 1500 dollárt kér a www.bankofamericamerilllynch.com címért. Szerinte ez a leglogikusabb cím az újonnan létrejövő bank esetében.

Csakhogy, az ilyen hosszú címeket általában már hasznos kötőjellel megtörni, továbbá, ha egybeírjuk a Merrill Lynchet, akkor három l betű kerül egymás mellé és ez megzavarhat egyes felhasználókat.

Egy másik, szintén első aukciós eBay-eladó bankofmerrill.com címére már hárman licitáltak, és csütörtök délutánra több mint kétezer dollárra verték fel az árat.

Mint a cukrot

Egy-egy honlapcímet, azaz domainnevet általában 10-20 dollárért lehet lefoglalni. A legértékesebbek a .com-ra végződők, de a szemfüles spekulátornak nem árt lefoglalnia a .info, .net, vagy akár .tv címeket, ha nem akarja, hogy "áldozata" ezekre az címekre tegye át honlapját.

Kérdés, hogy mit fog lépni a fúzióval létrejött nagybank: elvből nem fizet a cybersquattereknek - annak ellenére, hogy valószínűleg megengedheti magának -, vagy lenyeli a költséget. Ha a nehezebb utat választja, akkor programozóinak valami emlékezetes betűkombinációt kell kitalálnia a címre, amit aztán masszív reklámkampánnyal kell bevésni a köztudatba.

Az eBayen közben nagy az érdeklődés a Lehman Brothers vagy Merill Lynch logós bögrék, pólók, táskák és golflabdák iránt - ezeket 13 és 150 dollár körüli áron kínálják. Mivel az elbocsátott dolgozók úgy kerültek az utcára, hogy már eheti bérüket sem kapják meg, valószínű, hogy megpróbálnak minden olyan szuvenírtól szabadulni, ami eladható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×