eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Felvásárolná a kormány a rossz hiteleket

Az amerikai kongresszus azt ígéri, hogy gyorsan megvitatja azt a tervet, amelynek értelmében a kormány felvásárolná a rossz hiteleket, és így tenne lépéseket a világszerte tapasztalható pénzügyi válság megfékezésére.

Az amerikai kormány felvásárolná a bajba került bankok és más intézmények által folyósított rizikós és bedőlt hiteleket - erről dolgoz ki tervet közösen Ben Bernanke, a Fed elnöke és Henry Paulson pénzügyminiszter. A világszerte sokkhatást keltő hitelezési válság ugyanis az amerikai, úgynevezett subprime -tehát különösen rizikós - lakáshitel-piacról terjedt el.

A kormány és a Fed elnök is egyetért abban: sokkal nagyobb jogkörre van szükségük ahhoz, hogy kezelni tudják a nagy Wall Street-i intézmények bukását hozó válságot. A kongresszusi vezetők azt ígérték, hogy ha még pénteken megkapják a tervet, akkor arról a törvényhozás még a választási szünet előtt dönt.

"Sürget az idő, szeretnénk gyorsan lépni" - mondta Nancy Pelosi demokrata házelnök, aki az Egyesült Államok harmadik legbefolyásosabb politikusa. A terv hírére csütörtökön zárás előtt látványosan emelkedni kezdtek a részvényárak a New York-i tőzsdén.

A hitelválság húsbavágó téma az amerikaiaknak. Öt éve nem látott magasságba szökött a munkanélküliség, a lakáspiac összeomlása miatt sok ingatlantulajdonos háza kevesebbet ér, mint amennyi a tartozása, és naponta veszik vissza az ingatlanokat a fizetésképtelen tulajdonosoktól.

Henry Paulson pénzügyminiszter szemérmesen fogalmazva "a lakáspiac korrekcióját" nevezte meg a válság fő okaként, és azt mondta: reméli, hogy a tervvel eljutottak a gondok gyökeréig.

Az állam - azaz az amerikai adófizetők - átveheti a rossz hiteleket, hogy megpróbáljon lökést adni a gazdaságnak. Az elmúlt évben Washington már 600 milliárd dollárt költött különböző pénzügyi cégek kisegítésére. Az amerikai tőzsdefelügyelet a brit testvérintézmény döntését követve megtiltotta a pénzügyi cégek részvényeinek spekulatív gyors eladását és visszavételét, ami az egyik oka volt több intézmény megrendülésének.

Mint az AP megjegyzi, a befektetők világszerte több mint egy éven keresztül aggodalommal figyelték, ahogy a világ legnagyobb gazdasága megpróbálta legyűrni a hitelezési válságot, amely több más országban is érezteti hatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×