eur:
388.67
usd:
360.52
bux:
68566.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyetlen mozdulattal 130 milliárdnyi közpénzt dobtak ki az ablakon

Csütörtökön még 300 millió eurót emlegettek, péntekre azonban kiderült, hogy a német állam tulajdonában lévő KFW bank legalább 538 millió eurót utalt a Lehman Brothers számlájára. Mindez hétfőn történt, amikor már köztudott volt, hogy az amerikai pénzintézet csődbe jutott. Az ügy közben politikai botránnyá dagadt Berlinben, mivel a bank felügyelő bizottságának több közismert állami vezető is tagja.

A botrány első következménye, hogy a KFW bank három vezető beosztású munkatársát felfüggesztették hivatalából, de jól értesült források szerint további tisztogatás is várható a 80 százalékban a szövetségi állam, 20 százalékban pedig a tartományok tulajdonában lévő pénzintézetben, annál is inkább, mert a kormány rendkívüli bizottságot alakított a "téves utalás" hátterének felderítésére.

Tény, hogy a bank legalább 538 millió eurót (mintegy 130 milliárd forint) utalt át az éppen csődbe ment Lehman Brothers számlájára. A pénzügyi körök zöme úgy véli, hogy az összeg aligha téríthető vissza, habár a KFW vezetősége még reméli, hogy legalább 40 százalékot sikerül jogi úton visszakapni.

Az üggyel kapcsolatban Peer Steinbrück pénzügyminiszter úgy vélte, hogy szorosabbra kell vonni az állami tulajdonban lévő bankok feletti ellenőrzést és a KFW balszerencséjéből valamennyi pénzintézetnek le kell vonni a tanulságot, elsősorban azt, hogy erőfeszítéseiket főleg eredeti feladatuk teljesítésére kell összpontosítaniuk, ami a hazai kis- és közepes vállalatok számára folyósítandó hitelek, valamint egyetemi ösztöndíjak biztosítása.

A német szakszervezeti szövetség elnöke, Michael Sommer a botránnyal kapcsolatban kaszinókapitalizmusról beszélt, amelyben a menedzserek által elkövetett hibákat a társadalomnak kell közpénzből jóvátennie. Ezzel arra utalt, hogy a KFW bank is adóból befolyt pénzeket kezel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×