eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A pénzügyi válság a demokrata Obamának kedvez

Az ismét központi témává vált pénzügyi válság kezdi átrendezni az erőviszonyokat az amerikai elnökválasztási küzdelemben. Barack Obama demokrata elnökjelölt republikánus ellenfele, John McCain elé került. Utóbbi a pénzügyi felügyelőszervek között keresi a bankválság bűnbakjait, de úgy tűnik, ezzel nem tudja fellelkesíteni a közvéleményt.

"Elvonult a dagály" - jellemezte egy elemző azt, hogy a közvélemény-kutatások szerint kezd visszaesni az Egyesült Államokban John McCain republikánus elnökjelölt támogatottsága.

McCain egy ideig sikeresen tudta tapasztalatlannak beállítani ellenfelét, a demokrata párti Barack Obamát. Sőt, amikor előhúzta adu ásznak tűnő alelnökjelöltjét, a fotogén és egyben nála is konzervatívabb Sarah Palint, a republikánus keménymag valósággal lázba jött.

Az elmúlt hét tőzsdei és banki hírei - például két domináns Wall Street-i bank hirtelen eltűnése - a gazdaságra irányították az amerikai választók figyelmét. Minden más téma, például a külpolitika is háttérbe szorult, Palin nyilatkozatai pedig árnyalták a róla kezdetben kialakult kedvező képet.

Közvélemény-kutatások szerint ez úgy vált nyilvánvalóvá a tetszési indexekben, hogy Obamának sikerült behoznia több mint ötpontos hátrányát. A New York Times/CBS felmérés szerint Obama hat ponttal vezet McCain előtt, bár "ez még a hibahatáron belül van."

De mi is történt? Mindkét jelölt éles szavakkal ostorozta a bankválság kapcsán a pénzügyi vezetőket - mint ha nem a szabad vállalkozás hazájában élnének. Obama azonban előnyben van, mivel új politizálást ígér, és úgy állítja be magát, hogy nem tagja a régi washingtoni elitnek. Annak az elitnek, amely felszámolta a bankszektor korlátait, és az úgynevezett deregulációs lázban hagyta, hogy a bankok felelőtlenül hitelezzenek.

Obama most úgy próbálja beállítani John McCaint, mint aki veterán politikusként felelős a helyzetért, McCain pedig nem segít magán azzal, hogy a bankválság miatt, megválasztása esetére azzal fenyegetőzik, hogy leváltja a tőzsdei felügyelet vezetőjét, aki szerinte másokkal együtt úgymond "bóbiskolt a vészkapcsolónál", miközben megindult a pénzügyi rendszer összeomlása.

Elemzők megjegyzik: a republikánus McCainnek egyelőre nem sikerült elhatárolnia magát a Bush-kormányzat pénzügyi örökségétől.

Abban reménykedhet viszont, hogy az elnökjelöltek jövő heti első tévés vitáján megszorongatja Obamát, a vitatéma ugyanis a külpolitika lesz és felmérések szerint a választók sokkal nagyobb aránya tudja elképzelni McCaint főparancsnokként, mint Obamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×