eur:
388.88
usd:
361.75
bux:
68618.53
2024. május 8. szerda Mihály

Obama csak a faji előítéletek miatt veszíthet?

Ha a demokrata jelölt, Barack Obama elveszíti a novemberi amerikai elnökválasztást, akkor azt csak a faji előítéletek magyarázhatják - állítja Jack Cafferty, a CNN hírtelevízió neves politikai kommentátora. A véleményre több száz tévénéző írt be egyetértő vagy elutasító véleményt a tévé honlapjára.

A Cafferty-akta című blokkot szerkesztő újságíró arról beszélt, hogy az idei választás legjelentősebb kérdése kétségkívül a faji kérdés, csak senki nem beszél róla.

"Nem is lehetne nagyobb a különbség Barack Obama és John McCain között, Obama változást akar Washingtonban, McCain viszont Washington és a Bush-örökség része, a felmérések mégis szoros eredményt mutatnak, ennek így nincs sok értelme, hacsak nem a faji kérdésről van szó" - hangzott Cafferty gondolatmenete.

Michael Grunwald, a Time magazin elemzője szintén úgy foglalt állást, hogy a faji kérdés az, aminek nyilvánvalóan meghatározó jelentősége van a választáson, de tabu téma. Azt tanácsolta a fekete bőrű Obamának, hogy igyekezzen óvatosan elhárítani a McCain-Palin republikánus páros támadásait.

Cafferty nem akarja szőnyeg alá söpörni az ügyet, azt kérdezte: elveszíti-e Obama a választást bőrszíne, származása miatt?

"Az elmúlt 8 év katasztrofális republikánus kormányzása alapján egy átlagos demokrata jelöltnek mostanra behozhatatlan előnye volna; Obama lelkesítő vezető, a faji kérdés szerepet játszik a szoros eredményben, még mindig sok a faji bizalmatlanság az országban" - írta Mike St. Louisból.

"Én egy texasi vidéki településen lakom, ahol nem éppen biztonságos dolog egy fehér embernek Obamát támogatni, a világ nem sokat változott itt, a legtöbb fehér errefelé azt gondolja, hogy a feketéknek megvan a maguk helye, és az elnöki poszt nem ilyen" - üzent Charla Dekalbból.

"Csak az rasszista, aki nem Obamát támogatja?"

"Obama nem a származása miatt fogja elveszíteni a választást, hanem mert Joe Bident választotta Hillary Clinton helyett maga mellé alelnökjelöltnek, erről van szó, nem többről" - vélekedik a houstoni Glenn.

Kirk azt kérdezte: amikor az afroamerikaiak több mint 90 százaléka Obamára szavaz, miért nem firtatja senki a faji előítéletek kérdését, miért csak az a fajgyűlölő, aki nem szavaz Obamára, és ha valaki egyszerűen nem ért egyet túlságosan liberális politikájával?

Mary szerint nem a faji kérdés fog számítani, hanem csak az, hogy Obamának "zéró" tapasztalata van".

"A demokratáknak félelmetes győzelmet kellene szerezniük, hiszen a republikánusok tönkretették a gazdaságot, az egyetlen, ami megállíthatja Obamát, az az, hogy fekete a bőre, és több millió fanatikus van" - írta Alan Maine-ből.

Nancy Nashville-ből úgy látja, hogy "ha Obama fehér volna, McCainen már az ima sem segítene, de sajnos túl sok a fafejű, aki nem képes felülemelkedni a belé nevelt sztereotípiákon".A tekintélyes konzervatív The Wall Street Journal a napokban Faji kifogás címmel szerkesztőségi cikkben foglalt állást a kérdésben. A lap azt írta: ha Obama veszít, máris kész a liberálisok indoka: Amerika túl rasszista ahhoz, hogy egy fekete elnököt válasszon.

Obama népszerűségének csökkenésével egyre többet hallani ezt az érvet, már a denveri konvención is felmerült, és a vélemény a liberális sajtóban is visszaköszön. Az idősebb, szegényebb, fehér szavazó, aki korábban esetleg Hillary Clinton mögött állt és most bizonytalan Obama támogatását illetően, máris bűnbaknak érezheti magát.

A New York Magazin szerzője azt kérdezte: "talán őrült vagyok, de nem lehet, hogy Obama előnye azért csökken, mert fekete?" A Newsweek hetilap elemzője úgy fogalmazott: "csak valami idétlen irracionális faji dolog" gátolhatja meg, hogy Obama a Fehér Házba kerüljön.

A The Wall Street Journal szerint annak, hogy Obama alázuhant a korábbi ikaroszi magasságból, semmi köze származásához. Obama történelmet írt azzal, hogy először egy nagy párt elnökjelöltje lett.

Amerikának vannak fekete kormányzói, volt két afro-amerikai külügyminisztere, a szenátusban is dolgoznak feketék, és a nagyvállalatok vezetői közötti szintén vannak afroamerikaiak.

Az Obama-mánia valóban felvillanyozta az országot, de most már a jelöltek eredményeiről és politikájáról van szó. A lap Joe Biden demokrata alelnökjelöltet idézte, aki még harcban az elnökjelöltségért tavaly megállapította: Illinois állam ifjabb szenátora "nem készült fel" az elnökségre. Ez azt jelentené, hogy aki egyetért Biden szenátor korábbi véleményével, az rasszista? A demokraták valóban csak ennyire értékelnék honfitársaikat? - kérdezte a lap.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×