eur:
388.5
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megvennék a németek a Gatwick repülőteret

Eladó a második legnagyobb brit repülőtér, a Gatwick. Az évente 35 millió utast fogadó nemzetközi repülőtér megszerzéséért - több más versenytárssal együtt - a frankfurti légikikötőt üzemeltető Fraport, valamint az ugyancsak német Hochtief építkezési vállalat is komoly érdeklődést mutat. A két cég a másik, ugyancsak eladás előtt álló londoni légikikötő, Stansted megvásárlására is bejelentette igényét.

A számos brit repülőteret üzemeltető BAA társaság szóvivője elmondta, hogy a tulajdonukat képező két londoni, valamint egy skóciai légikikötő iránt váratlanul nagy nemzetközi érdeklődés nyilvánul meg, noha a Londontól északra fekvő Stansted eladásáról még nincs végleges döntés.

A szintén a BAA-hez tartozó és egyben legforgalmasabb európai repülőtér, Heathrow egyelőre nem eladó.

A BAA a spanyol Ferrovial érdekcsoport leányvállalata. A brit versenyhatóság azonban a tőkekoncentrálódás elkerülése érdekében a múlt hónapban kötelezte a BAA-t két londoni és egy további repülőterének értékesítésére.

A második legnagyobb európai légikikötőt fenntartó német Fraport máris bejelentette, hogy szívesen megvenné Gatwicket, amely évi 35 milliós utasforgalmával a második legnagyobb brit repülőtér.

Ide érkezik hetente kétszer a Malév is.

Németországból beszállt a versengésbe a Hochtief nevü cég is, amely már jó ideje üzemelteti a budapesti légikikötőt. Becslések szerint Gatwickért a BAA akár 3 milliárd fontot is kaphat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×