eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nehéz elfogadtatni a gyerekekkel a bioételeket

Egyre több iskolai étkezde használ menüje összeállításához bioélelmiszert Franciaországban. Az ily módon elkészített ételadagok száma 2004 és 2007 között csaknem megtízszereződött. Az egészséges étkeztetés iránt egyelőre a városi önkormányzatok mutatnak élénk figyelmet.

Thierry Velly, Brest oktatásügyi irodavezetője az InfoRádiónak elmondta: a 150 ezer lakosú breton város vezetése 2007-ben döntött úgy, hogy az általa működtetett óvodákba és általános iskolákba bevezeti a bioélelmiszereket.

Az intézkedés több mint ötezer gyermeket érint, de a menü nem teljes egészében bio. Thierry Velly elmondta: először a legtöbbet gyomirtózott zöldségeket helyettesítették, a burgonyát, a sárgarépát és a salátát. A lista fokozatosan kibővült: mára a joghurt, a kenyér, az alma és a banán is biokultúrából származik.

A váltást alaposan "kommunikálták" a gyermekekkel, a bioélelmiszer íze és illata ugyanis intenzívebb a korábban megszokottnál. Márpedig a gyerekek kifejezetten konzervatívnak számítanak, ha az étkezéssel kapcsolatos változásról van szó - mondta az irodavezető.

A művelet végül sikerült, az újfajta iskolai menü mindössze 4-5 százalékkal drágább, mint korábban, és a különbséget egyelőre a város fedezi. A drágulás mértéke ugyanakkor még nem végleges, máris látszik, hogy a végeredményt egy sor tényező árnyalni fogja. A gyermekek például kevesebb kenyeret fogyasztanak, mert a biokenyértől hamarabb jóllaknak, a biojoghurtba pedig kevesebb cukrot tesznek, mivel lényegesen finomabb annál, amit korábban kaptak, és az sem utolsó szempont, hogy lényegesen kevesebb étel kerül a szemétbe, mint korábban.

Thierry Velly hozzátette: jó döntés volt, hogy csak fokozatosan vezetik be a bioélelmiszereket, hiszen hamar kiderült, a környéken nincs elegendő termelő, aki folyamatosan tudná szállítani a bioterméket.

"Tavaly rájöttünk, hogy a biorépa egy része Olaszországból érkezik" - mondta az irodavezető, holott szerinte a fenntartható fejlődés azt kívánná, hogy helyből szerezzék be a termékeket. A helyi biozöldség biztosítása lesz tehát az idei év egyik feladata.

A francia környezetvédelmi minisztérium tervei szerint 2010-re az iskolai étkeztetésben felszolgált termékek 15 százalékának bionak kell lennie, 2012-re pedig ennek az aránynak 20 százalékra kell emelkednie.

A folyamat már megindult, a vidéki városok mellett az egyik Provence-i megye is bioélelmiszerrel kísérletezik az iskolákban, de az máris kiderült, hogy a kínálat egyelőre nem követi a keresletet. Párizs XII. kerületének iskolai étkeztetési vezetője például a Le Monde napilapnak az ügyben azt mondta: hiába akar áttérni bioétkeztetésre, ha az alapanyagot nem tudja folyamatosan és megbízhatóan beszerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×