eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Jövőre már lecseng a pénzügyi válság?

Berlinben a pénzügyminiszter tegnap még bizakodóan nyilatkozott a pénzpiaci válság németországi hatásairól, de ma már úgy vélte, hogy komoly gazdasági megszorításokkal kell számolni jövőre. A frankfurti tőzsde is pontosan követte az Egyesült Államokban bekövetkezett pénzügyi földrengést, de időközben ismét felfelé indult a legfontosabb német részvények alakulását tükröző DAX index, és a gazdasági elemzők is óvatos derűlátással nyilatkoztak a közeljövőt illetően.

A német gazdaságot is befolyásolja a pénzpiacok hétfői összeomlása, de elemzők egybehangzó véleménye szerint a Lehman Brothers csődje nem érinti közvetlenül a németországi várakozásokat.

Ez jórészt a közelmúltbeli komoly borúlátással függ össze, ugyanis a gazdasági kutatóintézetek már az elmúlt hónapokban is lefelé kerekítették idei és még inkább jövő évre szóló előrejelzéseiket.

A tekintélyes kieli kutatóközpont úgy véli, hogy recesszió veszélye fenyeget Németországban, ugyanis az Egyesült Államokban kirobbant, de a nemzetközi pénzpiacot is erősen tépázó pénzügyi válság súlyos csapást mér a német gazdaságra.

A Hamburgban működő ipari kilátásokat elemző intézet viszont higgadtan tekint a jövőbe, és előrejelzésében már a válság lecsengését jósolja 2009-re, ezért korábbi várakozásain is csak minimális változtatást eszközölt.

Az esseni gazdaságkutató központ is óvatos derűlátással ítéli meg a jövő kilátásait, és úgy véli, hogy a pénzpiacok megingása nem érinti tartósan Németországot, termékei iránt növekedni fog a külföldi kereslet, mert feltehetően tovább csökken majd az euró dollárhoz viszonyított árfolyama.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×