eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az őskorba vetette vissza Texast a hurrikán

Az Ike hurrikán rémisztő volt, de a texasiak számára még ennél is félelmetesebb a visszatérés elhagyott otthonaik romjaihoz. A CNN becslése szerint a texasi partvidéket sújtó szélvihar 16 milliárd dolláros kárt okozott.

"Mindenünk odaveszett, a mi házunk a parton állt, de a második és a harmadik sorban épült épületek is megsemmisültek" - mondta a letarolt Galveston városában egy nő, aki most a kocsijában lakik.

A körülmények napról napra romlanak: a halottak száma 39-re emelkedett, a szennyvízcsatornák egyre telnek, a WC-k kiöntöttek, nincs ivóvíz, kétmillió házban még legalább négy hétig nem várható, hogy lesz áram, és még nagyobb körzetben sem találni működő kórházat.

Az egészségügyi szakemberek járvány kitörésétől tartanak, a mocsarasodó vidéken rengeteg a szúnyog. Egy férfit azért vittek helikopterrel kórházba, mert mintegy ezer szúnyog csípte meg. Egy asszony annyira szenved a moszkitóktól, hogy bezárkózott egy buszba.

A partszakaszokat le kellett zárni, mert vegyszereket, olaj és szennyezőanyagokat láttak a közegészségügyi hatóság helikopterrel vizsgálódó munkatársai. A hatóságok arra szólították fel a Galvestonban maradt néhány ezer embert, hogy az egészségi kockázatok miatt hagyják el a térséget. Harmincezer kitelepített jelenleg háromszáz közösségi szálláson él.

Galveston partjaitól távolabb tankhajók és teherhajók várakoznak a houstoni csatorna megnyitására. Egyelőre azonban minden sötét, hírek helyett csak híresztelések jutnak el a visszamerészkedő helyiekhez. A másik nagy gond a sár, amely sűrű, és máris bűzölögni kezdett.

Három-négy évbe is beletelik, mire a texasi partok újjáépülhetnek - jelentette ki a város polgármestere. Az olajfinomítók azonban úgy tűnik, megússzák: 14 finomító, amelyet az Ike előtt leállítottak, hamarosan újrakezdi a termelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×