eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az olcsó benzin útja: Szerbia-Koszovó-Szerbia

Európában valószínűleg Koszovóban a legolcsóbb a benzin: átszámítva 160-170 forintba kerül egy liter. A szerbek és az albánok nagyszerűen együttműködnek az üzemanyag csempészésben, a Szerbiából átjáró autósok akár 8-9 ezer forintnak megfelelő összeget is megtakaríthatnak egy tankolásnál.

Szerbia Koszovót továbbra is saját részének tekinti, ezért leplezetlen propagandacélokkal naponta átlagosan húsz tartálykocsinyi üzemanyagot szállít a tartományba, amely tavasszal kiáltotta ki függetlenségét. A többségében szerbek lakta Észak-Koszovó benzinkútjait elsősorban Belgrád látja el üzemanyaggal.

Mivel az odaszállított üzemanyagot Szerbia mentesíti az áfa és más adók, valamint adminisztratív terhek alól, az nem kevesebb mint 50 százalékkal olcsóbb, mint odaát: egy liter szuper például átszámítva 160-170 forintba kerül.

Ezt a lehetőséget elsősorban a dél-szerbiai városok és falvak lakói használják ki: Észak-Koszovóba járnak tankolni, ami mindenképpen megéri, hiszen egy tankolás alkalmával 8-9 ezer forintnak megfelelő összeget is megtakaríthatnak.

Koszovóban 1220 töltőállomást tartanak nyilván, de naponta nyílnak az új benzinkutak; az oda szállított üzemanyag felét a szerb autósok és a feketézők visszahordják Szerbiába, ahol a hivatalos árnál 30 százalékkal olcsóbban árulják.

A csempészhálózatot a szerbek és az albánok közösen szervezik, nemzetközi közreműködés nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×