eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tálas: Az EU-nak el kell fogadnia, hogy Oroszország fenyegetést jelenthet

Új szerepben szeretné látni magát Oroszország, eddig azonban ezt nem sikerült elérnie - közölte a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Tálas Péter szerint az orosz-grúz konfliktus egy nagyhatalmi geopolitikai játszma egyik epizódja.

Helyi értékén kell kezelni az orosz-grúz konfliktust - mondta a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutató Központjának vezetője. Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: a két nép közötti konfliktus egy nagyhatalmi geopolitikai játszma egyik epizódja.

A grúz vezetés, különösen Mihail Szaakasvili elnök nagy hibát követett el azzal, hogy - kihasználva a lankadó nemzetközi figyelmet és az elmúlt évek grúzbarát nyugati politikáját - fegyveres akcióba kezdett, noha világos volt, hogy az oroszok nem fogják tolerálni ezt - vélekedett Tálas Péter.

A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint új szerepben szeretné látni magát Oroszország, pragmatikus, deszovjetizált nagyhatalommá szeretne válni, eddig azonban ezt nem sikerült elérnie a nemzetközi viszonylatban.

Tálas Péter kiemelte: az Európai Uniónak olyan viszonyra kell törekedni Moszkvával, hogy az amerikai-orosz biztonságpolitika játszmák ne érintsék az uniós kapcsolatok gazdasági szféráit. Vagyis az EU ne a szankciók politikájával fenyegesse Oroszországot, hanem elfogadja olyan nagyhatalomként, amely bizonyos értelemben fenyegetést is jelenthet Európa számára, de nem fegyveres fenyegetést - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×