eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormányfő vesztegetési ügyét tárgyalja a szlovén parlament

Rendkívüli ülést kezdett a szlovén törvényhozás kedden, hogy - alig két héttel a parlamenti választások előtt - megtárgyalja a Janez Jansa miniszterelnök elleni vádakat, melyek szerint a kormányfőt megvesztegette a Patria finn hadiipari cég, hogy elnyerje a páncélozott szállító harcjárművek állami beszerzésére kiírt szlovén állami pályázatot.

A kormányzó Szlovén Demokrata Párt által kezdeményezett parlamenti ülés célja az, hogy megmutassák: alaptalanok a vádak, s ezt követően bizalmi szavazás erősítse meg Janez Jansa parlamenti támogatását.

"Nyomatékosan arra kérem önöket, hogy zárjuk le ezt az ügyet mindaddig, amíg nem támasztják alá bizonyítékok ezeket az abszurd vádakat" - jelentette ki a miniszterelnök az ülés kezdetén, azt hangoztatva, hogy az egész ügy nem szolgál mást, minthogy kárt okozzon neki és elterelje a figyelmet más témákról a szeptember 21-i választások előtt.

A vádakkal az YLE finn televízió egyik műsorában álltak elő, azt állítva, hogy a szlovén miniszterelnök is szerepel a Patria megvesztegetési akciójának lebonyolításával megbízott Walter Wolf szlovén-osztrák kettős állampolgárságú üzletember kifizetési listáján. A tévériport szerint a Patria ezzel biztosította, hogy elnyerje a 135 páncélozott szállító harcjármű beszerzésére kiírt, 278 millió euró értékű szlovén pályázatot. A Patria állítólag összesen 21 millió eurót szánt a szlovéniai megvesztegetésekre.

A szlovén kormányfői hivatal visszautasította az YLE tévében elhangzott vádat, és bocsánatkérést követelt. A hét végén emellett egy újabb diplomácia jegyzékben konkrét bizonyítékokat követelt Helsinkitől.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×