eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elérte a második legerősebb fokozatot az Ike hurrikán

Elérte az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán a 4-es erősséget az Ike hurrikán csütörtökön az Atlanti-óceán felett - jelentette be az Egyesült Államok hurrikánfigyelő központja. Közben egy másik hurrikán, a Hanna legkevesebb 61 halálos áldozatot követelt Haitin.

Az Ike néhány óra alatt erősödött trópusi viharból a második legerősebb fokozatú hurrikánná. A meteorológusok szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy veszélyeztet-e majd útja során szárazföldi területeket.

A hurrikán közép-európai idő szerint csütörtök reggel a Kis-Antillák szigetcsoport északi tagjaitól mintegy ezer kilométerre északnyugatra volt, és óránként 27 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányban.

Haitin viszont a Hanna pusztított. Az ország kiterjedt területeit két-három napja víz borítja, a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométernyire északra fekvő Gonaives város egyes körzeteiben továbbra is több méter magasan áll a víz az utcákon és a tereken. Mintegy 25 ezren kényszerültek átmeneti szállásokon menedéket keresni.

Az országot a hét elején érte a természeti csapás, nyolc nappal azután, hogy az előző, a Gustav névre keresztelt hurrikán végigsöpört rajta. Augusztus óta összesen 110 ember lelte halálát trópusi viharok kiváltotta áradások és földcsuszamlások következtében Haitin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×