eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Saját felelősségükre hazatérhetnek a New Orleans-iak

Visszatérhetnek, de csak saját felelősségükre - ezt üzente a Gustav hurrikán, majd vihar által megkímélt New Orleans lakosainak a város polgármestere. A lakókat figyelmeztették, hogy egy darabig nem lesz áram és vízellátás, és érvényben marad a kijárási tilalom is.

New Orleans ezúttal elkerülte a Katarina-hurrikán idején tapasztalt áradást és pusztítást, amely közel kétezer ember életét követelte. A hatóságok egyrészt szervezetten evakuálták a lakosokat (a városban maradókat börtönnel fenyegették), másrészt, a hurrikánná, majd ismét viharrá visszaminősített Gustav elkerülte a várost. Jelentések szerint az Egyesült Államokban nyolc ember életét követelte a vihar, azt követően, hogy a karibi szigetvilágban kilencven ember halálát okozta.

Ray Nagin New Orleans-i polgármester így közölte: aki akar, hazamehet, de figyelmeztetett: a város még mindig veszélyes.

Kezd visszatérni az élet a városba

A Mexikói-öböl partjáról több millió ember menekült el a hét elején átvonuló Gustav elől, de sokuknak máris elegük van abból, hogy fülledt tornatermekben töltsék a napjaikat. A hazatérés ugyanakkor nem lesz könnyű. Több százezer otthonban továbbra sincs áram, és az illetékesek nem tudták megígérni, hogy rövid időn belül kijavítják a sérült elektromos vezetékeket. A kórházak pedig nem üzemelnek teljes kapacitással.

Biztosító cégek szerint a teljes anyagi kár 2-10 milliárd dollár között lehet, szemben a Katrina által okozott 41 milliárddal.

Az első értékelések szerint a partvidék olaj- és gázkitermelői létesítményeit nem érte komoly kár, de az olajfinomítók beindítása néhány napig eltarthat. A piac mindenesetre bizakodóan reagált, és az olaj ára közel hat dollárt esett.

A kormányzat nem kockáztatott

New Orleans közelében egyes településeken megünnepelték, hogy elkerülte őket a baj. Magába a városba azonban csak szerdán kezdett visszatérni az élet, amikor például kinyitottak a bankok.

Voltak lakosok, akik szerint a helyi és szövetségi hatóságok eltúlozták a veszélyt. A Bush-kormányzat azonban nem kockáztatott, különösen, hogy a Katrinára adott válasz hatalmas presztízsveszteséget okozott neki.

A döntéshozók azonban azzal védekeztek, hogy azokon a helyeken, ahol fák és elektromos vezetékek estek a kocsikra és otthonokra, azért nem történt tragédia, mert senki sem volt már ott. A hatóságok azt is hangsúlyozták, hogy az újjáépített gátak megvédték az áradástól a várost.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×