eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Így is lehet takarékoskodni az energiával

Lakossági zöldhitel-programot indít a francia környezetvédelmi miniszter az ingatlanok energiatakarékossá tételére.

Jean-Louis Borloo bejelentette: maximum 30 ezer eurós, azaz több mint 7 millió forintos kamatmentes hitelt vehetnek fel azok a háztartások, amelyek hőszigetelni akarják lakásukat, illetve olyan befektetés végrehajtását tervezik, mellyel energiatakarékosabbá teszik ingatlanjukat.

A környezetvédelmi tárca vezetője jelezte: már most is léteznek ugyan olyan garantált hitelek, melyeket hasonló célokra, például napelemek felszerelésére, ablakcserére vagy tetőtér szigetelésre lehet fordítani, a mostani öko hitelprogram azonban jelentősebb zöld beruházások megvalósítását teszi lehetővé.

A környezetvédelmi minisztérium egyik célkitűzése az, hogy a francia ingatlanpark energiafogyasztását 2020-ra 38 százalékkal csökkentsék, és a miniszter nyilatkozata szerint a zöldhitel-program ennek egyik eleme.

A tervek szerint 2009 január 1-től életbe lépő program egyik érdekessége, hogy nincs tekintettel a hitelt felvevő jövedelmi viszonyaira, tervezett futamideje pedig hét-nyolc év. A hitelt bankoktól vagy más, még ezután meghatározandó hitelintézettől lehet majd felvenni, a francia állam pedig megtéríti a pénzintézetek kieső kamatbevételeit. Ez utóbbi a környezetvédelmi tárca számításai szerint 1 milliárd eurót tesz majd ki.

A programot mind szakmai, mind pedig fogyasztói oldalon kedvezően fogadták, az immár csaknem egy éve pangó francia ingatlanpiac által sújtott építőipar számára pedig akár kisebb mentőövet is jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×