eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A titkosszolgálatok minden e-mailt és telefonbeszélgetést figyelhetnek

A svéd megfigyelési törvény, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoknak engedélyezi az elektronikus levelek és faxok elolvasását, valamint a telefonbeszélgetések lehallgatását, jövő év elején lép érvénybe. A hevesen vitatott törvény a szomszédos skandináv államokban is felháborodást váltott ki, mivel adatforgalmuk Svédországon keresztül zajlik.

A szomszédos országokban, Dániában, Finnországban és Norvégiában is aggodalmat keltett a svéd parlamentben két hete elfogadott, vitatott megfigyelési törvény.

Mivel az említett országok adatforgalmának nagy része - például az Egyesült Államokba - Svédországon keresztül fut, és így ellenőrizhetik a svéd nemzetbiztonsági szolgálatok, a különböző távközlési vállalatok ellenlépéseket helyeztek kilátásba, vagy már meg is hoztak bizonyos óvintézkedéseket.

A TeliaSonera finn-svéd távközlési konszern a finn előfizetőket kiszolgáló e-mail-szervereit már a törvény elfogadása előtt Finnországba telepítette át.

Norvégiában a média óva intett attól, hogy a Tele2 mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek az összes SMS-hírt svéd átjátszóállomásokon keresztül küldjék el, mert így a svéd hadsereg is beleolvashat az üzenetekbe, sőt a jövőben erre törvény fogja kötelezni.

A dán egyház különösen aggályosnak tartja a szomszédos északi országban elfogadott törvényt, mert a dán hívők összes elektronikus levele a svéd titkosszolgálatok levéltárában köthet ki. A koppenhágai vallásügyi minisztérium már hozzálátott, hogy más szolgáltatókat keressen internetes adatforgalma továbbításához.

A svéd megfigyelési törvény, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoknak engedélyezi az elektronikus levelek és faxok elolvasását, valamint a telefonbeszélgetések lehallgatását, jövő év elején lép érvénybe.

A jogszabályt heves vita után, szűk többséggel fogadta el a parlament június 18-án, miközben több százan tiltakoztak a törvényhozás épülete előtt. A média és az ellenzék által kifogásolt törvény révén a katonai titkosszolgálat ellenőrzése alá kerül Svédország teljes, külfölddel lebonyolított adatforgalma. Célja - a hivatalos magyarázat szerint - a nemzetközi terrorizmus elleni hatékonyabb küzdelem a csúcstechnológia korában. Bírálóiban a George Orwell 1984 című regényében felvázolt totális állam rémképét idézi fel.

Elfogadása óta országos tiltakozó mozgalom bontakozott ki az új törvény ellen: a parlament szóvivője szerint két hét alatt több mint egymillió felháborodott e-mail érkezett a képviselők elektronikus postaládájába.

A törvény ellen forduló közhangulat nehéz helyzetbe hozta a jobbközép kormányt, amelynek az utóbbi hónapokban amúgy is hanyatlott a népszerűsége, ráadásul a koalíciós pártok ifjúsági szervezetei is a "Nagy Testvér-törvény" ellen foglaltak állást.

Mona Sahlin, az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője bejelentette: rögtön megsemmisítik a jogszabályt, ha hatalomra kerülnek 2010-ben, a következő választások után.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×