eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tiltakoznak a drága üzemanyag miatt Franciaországban

Újabb tiltakozási hullám kezdődik hétfőtől Franciaországban a magas üzemanyagárak miatt. A halászok után ezúttal a fuvarozók, a taxisok és a mezőgazdászok mozgósítanak, mert szerintük veszélybe került a megélhetésük. Az elmúlt két hétben az üzemanyagárak átlagosan 10-15 százalékkal drágultak Franciaországban.

A Fuvarozók Nemzeti Szövetsége hétfőtől az ország öt régiójában tervez tüntetéseket, ugyanakkor Nizza repülőtere, valamint egy Marseille melletti olajfinomító környékén útlezárást is kilátásba helyezett. Ez utóbbi helyszínre már vasárnap este két tucatnyi kamion érkezett, de a szervezők összesen legalább 300 járműre számítanak.

A taxisok Közép-Franciaországban, Lyon, Dijon és Besancon környékein készülnek forgalomlassító akciókra, ők azt állítják, hogy a drágulás miatt 30 százalékkal nőttek a kiadásaik. A mezőgazdászok már péntek óta blokád alatt tartanak két Dijon melletti üzemanyagraktárt, annak ellenére, hogy a kormány megígérte nekik: a tervezettnél hosszabb ideig érvényben tartják azt a rendeletet, amely lehetővé teszi az általuk megvásárolt üzemanyag adójának visszatérítését.

Minden tiltakozó kormányzati intézkedéseket sürget, és mint ilyenkor történni szokott, először az üzemanyag állami adóját igyekeznek csökkentetni.

A drága üzemanyag miatti tüntetéseket két hete kirobbantó halászok tiltakozó lendülete mára kifulladni látszik ugyan, néhány helyen azonban - például a Bordeaux környéki Arcachon medencében - még hétfőn is blokád alatt tartották a kikötőket. Közben a francia halászok más európai kollégáikkal, spanyolokkal, olaszokkal, britekkel is felvették a kapcsolatot, hogy Brüsszelre is nyomást tudjanak gyakorolni.

A francia kormánynak mindeközben a kommunistákhoz közelálló CGT szakszervezet akcióival is számolnia kell. Bernard Thibault, a szervezet vezetője máris megkezdte a mozgósítást a június 17-ére tervezett párizsi monstre tüntetésre, és legalább egymillió résztvevőre számít. Ezen főleg az ellen fognak tiltakozni, hogy a Fillon-kormány fel akarja lazítani a 35 órás munkahéttel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint fel akarja emelni a nyugdíjkorhatárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×