eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Meglepetéseket hozott a romániai helyhatósági választás

A hétvégi romániai helyhatósági választásokon elsősorban az önkormányzati testületekben hódított el pozíciókat a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől a két hónapja bejegyzett Magyar Polgári Párt.

Megőrizte székelyföldi fölényét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, de ellenzéke, a Magyar Polgári Párt is jelentős pozíciókat szerzett a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon.

A szavazatok részleges összeszámlálása alapján mind Hargita, mind Kovászna megyében az RMDSZ jelöltje nyerte el a megyei önkormányzat elnöki tisztségét, és Csíkszeredában, valamint Székelyudvarhelyen már az első fordulóban megszerezte a szövetség jelöltje a polgármesteri széket.

Elsősorban a székelyudvarhelyi győzelem fontos, hiszen a várost 1990 óta független polgármester vezette. Utóbbi 12 évben Szász Jenő, a két hónapja bejegyzett Magyar Polgári Párt elnöke ült a polgármesteri székben. Szász most a Hargita megyei önkormányzati elnöki tisztségért folytatott versenyben maradt alul.

A Magyar Polgári Párt jelöltje nyerte viszont a kézdivásárhelyi polgármesteri széket, és az ellenzéki párt adja a többséget a sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi önkormányzatban is. E két városban a két hét múlva tartandó második fordulóban dől el a polgármesteri szék sorsa.

Az RMDSZ csalódásként könyvelhette el, hogy - noha az egyik legerősebb emberét, Borbély László minisztert nevezte be a Marosvásárhelyi polgármesteri küzdelembe - nem sikerült visszaszereznie a nyolc éve elveszített tisztséget. Második fordulóra kényszerül Szatmárnémetiben Ilyés Gyula is.

Markó Béla jónak értékelte az RMDSZ eredményeit. Megállapította viszont, hogy nem volt mozgósító ereje a magyar-magyar versenynek. A magyar többségű megyékben az országos átlag alatti volt a választási részvétel. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke úgy értékelt: győzött a demokrácia, győzött a választás szabadsága. A politikus hozzátette: pártjának sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, és megkerülhetetlenné vált a továbbiakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×