eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyar-magyar vetélkedés a romániai önkormányzati választásokon

Önkormányzati választásokat tartanak Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek megalakulása óta először kell jelentős magyar párttal megmérkőznie a szavazatokért.

Milyen erős a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzéke által megalakított Magyar Polgári Párt? Hány erdélyi megyének lesz magyar vezetője? Magyar szempontból talán ezek a legfontosabb kérdések, amelyekre a mai romániai önkormányzati választások adják meg a választ.

Újdonságnak számít, hogy ezúttal a választók közvetlenül, egyfordulós szavazással választják a megyei önkormányzatok elnökeit, valamint az is, hogy először mutatkozik meg szervezett formában az RMDSZ ellenzéke.

A szövetségnek négy évvel ezelőtt csak a függetlenként, vagy román pártok színeiben jelentkező magyar jelöltekkel kellett megküzdenie, ellenzéke azonban két hónapja bejegyezte a Magyar polgári Pártot, amely elsősorban a magyar többségű megyékben, településeken állított jelölteket.

Székelyföldön a magyar-magyar verseny akár pozitív következményekkel járhat, hiszen az új helyzet a magyar elkötelezettségű, de az RMDSZ-ből kiábrándult szavazók számára is kínál alternatívát.

Pozíciók elvesztését eredményezheti azonban a verseny a szórványban, a két magyar párt ugyanis sehol sem kötött együttműködési megállapodást. A legkényesebbnek számító vegyes lakosságú településeken azonban a Magyar Polgári Párt nem állított polgármester-jelöltet, és az RMDSZ-es jelölt támogatására biztatta szavazóit.

Ilyen helyszín például Szatmárnémeti, ahol Ilyés Gyula polgármester próbálja megőrizni tisztségét, vagy Marosvásárhely, ahol Borbély László területrendezési és fejlesztési miniszter próbálja visszaszerezni az RMDSZ számára a nyolc évvel ezelőtt elvesztett polgármesteri széket.

A nagyvárosi polgármesteri székekért minden bizonnyal két hét múlva újabb fordulót kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×