eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Robbanószerrel mentek hegeszteni az atomerőműbe

Õrizetbe vették szerdán Svédországban egy atomerőmű két dolgozóját, mivel egyikük megpróbált robbanószert csempészni az erőmű területére. Egy rendkívül robbanékony, könnyen beszerezhető vegyi anyagokból házilag is előállítható szert találtak az atomerőmű területére való beléptetésnél, ilyet szoktak használni Iegyes palesztin öngyilkos merénylők.

Õrizetbe vették szerdán Svédországban egy atomerőmű két dolgozóját, mivel egyikük megpróbált robbanószert becsempészni az erőmű területére.

A két, ötven év körüli svéd férfit, egy külföldi cég alkalmazottjait, akik hegesztőként dolgoztak a Svédország déli részén, a Balti-tenger partján fekvő Oskarshamn nukleáris erőmű egyik - karbantartás miatt nem működő - reaktoránál, szándékos károkozás előkészületével gyanúsítják - mondta el a Kalmar megyei rendőrség szóvivője.

Egyiküknél triaceton-triperoxidot (TATP), egy rendkívül robbanékony, könnyen beszerezhető vegyi anyagokból házilag is előállítható szert találtak az atomerőmű területére való beléptetésnél egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során. Ilyen szert használt Izraelben több palesztin öngyilkos merénylő és ugyanilyen anyag volt Richard Reidnél, a "cipőbombásként" elhíresült brit férfinál, aki 2001-ben próbált felszállni egy transzatlanti légi járatra, de lefülelték.

Az oskershamni atomerőművet egy finn céggel közösen üzemeltető német E.ON konszern közölte, a híradások túloznak, mindössze annyi történt, hogy robbanóanyag nyomait mutatták ki az erőmű területén dolgozó egyik külsős dolgozó táskáján. Az atomerőmű biztonsága a közlés szerint nem forgott veszélyben. Szerda délután mindenesetre több száz rendőr kezdte meg nyomkereső kutyákkal az erőmű területének átfésülését.

Svédországban három atomerőmű működik, ezek együttes termelése a skandináv ország áramfogyasztásának a felét fedezi.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×