eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Barroso védte meg Merkelt Cháveztől

Egyhetes latin-amerikai körútra indult ma a német kancellár. Angela Merkel első állomása Brazília, ahonnan Peruba utazik, és részt vesz az Európai Unió és Latin-Amerika csúcstalálkozóján. Limából Kolumbia érintésével Mexikón át tér vissza Berlinbe. Angela Merkel első latin-amerikai látogatásának némi pikantériát kölcsönöz Hugo Chávez venezuelai elnök nyilatkozata, amelyben a kancellárt Hitler politikai örökösének nevezte.

Az Európai Bizottság elnöke máris védelmébe vette a német kancellárt a venezuelai államfő támadásával szemben. José Manuel Barroso leszögezte, hogy Merkel európai gondolkodású politikus, a demokrácia egyik fáklyavivője.

Emlékezetett arra is, hogy Angela Merkel az NDK-ban nőtt fel, ahol nem volt demokrácia, ezért saját bőrén tapasztalta, mit jelent a szabadság és a demokrácia. Ezek számunkra elidegeníthetetlen értékek - jelentette ki az EB elnöke.

Nyilatkozatában egyértelműen visszautasította a venezuelai elnök bírálatát, amelyben a kancellár vezetése alatt álló kereszténydemokratákat olyan jobboldali csoportnak nevezte, amely uralomra juttatta Hitlert és a fasizmust.

Hugo Chávez tévényilatkozatában azt állította, hogy Angela Merkel felsőbbrendű gőgből akar diktálni Latin-Amerika országainak. A kancellár közvetlenül nem válaszolt a venezuelai elnök kirohanására, de felszólította a dél-amerikai kormányokat, hogy határolják el magukat Chávez álláspontjától, ami aligha egyezik a földrész többi vezetőjének a véleményével.

Angela Merkelt ma Brazíliába várják, ahonnan Peru fővárosába folytatja útját, és részt vesz az Európai Unió, valamint Latin-Amerika csúcstalálkozóján. Erre Közel 50 államfőt, illetve miniszterelnököt várnak Limába.

A csúcsértekezleten főleg a szegénység elleni harcról, a klímaváltozásról és a kereskedelmi kapcsolatok szélesítéséről lesz szó.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×