eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Több ezer halálos áldozat Kínában

A kínai földrengés által sújtott körzetekben több mint 8500 halálos áldozatot számoltak eddig - jelentette az Új Kína hírügynökség a helyi kormányra hivatkozva.

Nagy erejű földrengés rázta meg Kína nyugati részét, előzetes becslések szerint a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 7,8 fokozatú volt.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök azonnal Szecsuan székvárosába, Csengtuba repült, Hu Csin-tao kínai államfő pedig felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a sérültek kimentéséért.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés központja Szecsuan tartományban volt, mintegy 92 kilométerre északnyugatra a tartományi fővárostól, Csengtutól.

A földrengés erejéről tanúskodik, hogy a rengés miatt Tajvanon, Sanghajban és Bangkokban is meginogtak az épületek. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezte hírek.

Csengtu városában nagy riadalmat keltett a földrengés, az emberek kirohantak az utcára, de szemtanúk nem számoltak be sem károkról, sem sérülésekről.

Sanghajban kimenekítették az embereket Kína legmagasabb épületéből, a 421 méter magas Csinmao Toronyból és más magas épületekből is. Helyszíni beszámolók szerint Peking pénzügyi központjában sokan elhagyták az épületeket, de károk szemlátomást nem keletkeztek. Az idei nyári olimpiának helyt adó kínai főváros metróhálózata sem sínylette meg a földrengést.

Szemtanúk szerint nem láthatók károk a Három Torok néven ismert, Jangce folyón épített óriási gátrendszeren sem, amely néhány száz kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×