eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Saját híveit is kritizálta a bíboros

Az angliai és walesi katolikusok vezetője szerint a hívőknek nagyobb tisztelettel kell fordulniuk az ateisták felé. Cormac Murphy-O'Connor bíboros arról is beszélt, hogy a brit közéletből kiszorul a "keresztény hang", de szerinte ennek részben a hívők is az okai.

Nagy-Britanniában vészesen csökken a templomba járók száma, mivel a többség ateista, agnosztikus, vagy nem gyakorolja a vallását. Ezzel szemben a muzulmán kisebbség tagjai között arányaiban sokkal nagyobb, és növekszik a hívők száma. A keresztények közül a templomokban nagy számban a kelet-európai bevándorlók, különösen a lengyelek fordulnak elő.

Cormac Murphy-O'Connor bíboros, az angol és walesi katolikusok vezetője azonban azt szeretné, ha a brit közéletből nem tűnne el a "keresztény hang", és nem akarja, hogy Nagy-Britannia "Isten-mentes zónává" váljon.

A brit keresztények között kisebbségi vallásnak számító katolikusok vezetője a Westminsteri Székesegyházban tartott beszédében szólt erről. A bíboros szerint a csak a "józan ész" által irányított társadalmakból nőtt ki Hitler és Sztálin. Bár tavaly élesen bírálta a vallásellenes tendenciákat, most azt mondta: a hívőknek fel kéne fognia, hogy van közös bennük és a nem hívőkben.

"Arra bátorítom a hívőket, hogy mély tisztelettel közelítsenek a nem hívőkhöz, mert az elrejtett Isten az ő életükben is munkál" - fogalmazott az egyházi vezető. Ezzel arra a nézetére utalt, hogy Isten természete misztikus és nem lehet tudományos alapon közelíteni hozzá. Szerinte a hívők egy része is tudományos tényként kezeli Isten létezését, és ezzel elősegítette egy torz kép kialakulását a vallásról és az ateizmus megerősödését.

A bíboros elégedetlen azzal a képpel, miszerint a katolikus egyház érzéketlen, magába zárkózó intézmény, amely meg akarja fosztani az embereket a szabadságuktól.

A hívők ugyanakkor valószínűleg könnyebben megértik a bíboros korábban kifejtett gondolatait. Lapinterjúkban ugyanis bírálta az úgynevezett hibrid embriókkal folytatott kutatásokat, az aggresszív szekularizmus terjedését és szorgalmazta, hogy a keresztény egyházi vezetők más vallási vezetőknél nagyobb beleszólást kapjanak a brit közéletbe.

Richard Dawkins tudós, harcos ateista, az Az Isten-illúzió című könyv szerzője egy rádióinterjúban azonban képzelt barátnak nevezte Istent és azt mondta: nem lehet komolyan venni, ha valaki azt mondja: valami létezik, mert ő hisz benne. A bíboros később erre azt válaszolta: sokan vannak, akik ki akarják szorítani a vallást a közéletből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×