eur:
399.02
usd:
364.75
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Még mindig holttesteket sodor a halál folyója

Egy héttel a Nargis ciklon pusztítása után még mindig több ezer temetetlen halott fekszik Mianmar vidéki területein. Az ázsiai ország katonai vezetése ennek ellenére az ország épen maradt területein megrendezi az alkotmányról határozó népszavazást.

Noha a korábbi Burmába nehezen juthatnak be külföldi tudósítók, a brit Independent munkatársának ez sikerült, és egy héttel a trópusi vihar pusztítása után még mindig elkeserítő körülményekről kellett számot adnia.

Az újságíró az Irravádi egyik mellékága, a Payapon mellett járt - ez a folyó egészen egy héttel ezelőttig az életet jelentette a helyiek számára, öntözte földjeiket, ellátta őket halakkal és édesvízzel. A Nargis pusztítása óta azonban folyamatosan sodorja magával a holttesteket, amelyek közül már sokat eltemettek, de a folyó még mindig számolatlanul hozza az újabb és újabb tetemeket, miközben a segítsék nélkül maradt helyiek a saját túlélésükért küzdenek.

Terjed a kolera

A tiszta ivóvíz hiánya főszerepet játszik abban, hogy - a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet délkelet-ázsiai programigazgatójának beszámolója szerint - az országban megjelent a kolera, a betegségben már több ember meghalt.

Luter Gábor hangsúlyozta: a megbetegedéseket az okozza, hogy nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer, az emberek pedig esővizet, valamint patakokból és folyókból mert szennyezett vizet isznak.

A Nargis pusztításában a hivatalos adatok szerint több mint 23 ezren meghaltak, 37 ezren pedig eltűntek.

Szavaznak

Az eddigi helyzethez képest azonban már az is előrelépésnek számít, hogy a katonai kormányzat hajlandó elfogadni a nemzetközi segélyeket. Mianmar ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székhelyén azt mondta: hálásak minden segítségért, amit a világ országaitól kapnak, és elfogadják azokat. Kjav Tint Szve hozzátette: két hajó és tizenegy szállító repülőgép segélyekkel megrakodva már meg is érkezett a katasztrófa sújtotta országba.

Az országot vezető tábornokokat ugyanakkor a jelek szerint nem rendítette meg túlságosan a pusztítás, az új alkotmányról határozó népszavazást csak azokon a területeken halasztotta el május 24-re, ahol a legnagyobb volt a vihar rombolása. Az állam többi részén már elkezdődött a referendum.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×