eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Biztonságos szex: a drog és az alkohol kerülendő!

A fiatal európaiak kifejezetten azért fogyasztanak túl sok alkoholt, hogy gyakrabban élhessenek szexuális életet - állapította meg egy brit tanulmány. Megállapításaik szerint a fiatalok annak ellenére túlzásba viszik a drogfogyasztást és az italozást, hogy késobb megbánják az alkalmi kalandokat.

Mint a BBC beszámolt róla, egy európai felmérés azt mutatta ki, hogy a fiatalok negyede kifejezetten a több szex reményében rúg be.

A kilenc országban végzett felmérésben 1300 fiatal vett részt. A túlzott alkohol és drogfogyasztó fiatalok nagyobb valószínűséggel nem védekeznek a szex során, mint mások.

A kutatók szerint az érintettek tisztában vannak azzal, hogy a túlfogyasztás nyomán kockázatos döntéseket hoznak a fiatalok, de egy részük éppen ezért, úgymond "stratégiából" iszik, illetve drogozik.

A kutatók szerint nyilvánvaló kapocsolat áll fenn a korai alkoholfogyasztás és a 16 éves kor előtt kezdett szexuális aktivitás között.

A bécsi válaszadók fele például 16 éves kora elott már ivott alkoholt és elvesztette a szüzességét, Velencében az arány 36 százalék, Palma de Mallorcán 37, és Liverpoolban 30 százalék volt.

Hasonló a helyzet a drogokkal is. A fiatalok egynegyede azt mondta: azért szed drogokat, hogy elnyújtsa a szexuális együttlétet, de a drogfogyasztóknál megfigyelték azt is, hogy általában több partnerük van.

A felmérés szerint az elmúlt egy hónapban alkoholizáló, vagy drogozó fiatalok egy része sajnálja az átmulatott éjszaka során kialakított szexuális kapcsolatot. Ennek ellenére sokan szándékosan, specifikus szexuális élmények elérésére fogyasztanak - mondta Mark Bellis professzor, a kutatást végző, liverpooli John Moore egyetem tanára.

A professzor ezért azt javasolta, hogy a biztonságos szexről szóló neveloprogramokat és az alkoholizmus elleni fellépést a fiatalok esetében össze kell hangolni, mert kapcsolat áll fenn a két jelenség között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×