eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Obama munkába fogta feleségét

Barack Obama az amerikai középosztály szavazatait akarja megnyerni, és ehhez feleségét is beveti. Szakértők szerint szüksége is van az egyszerű emberek támogatására, miután többször is elitistának titulálták a demokrata párti politikust.

A jövő keddi indianai és észak-karolinai előválasztási forduló előtt a színesbőrű Barack Obama kijátszotta az "osztály kártyát", és kampányában tematikát váltott: hangoztatni kezdte saját és felesége nehéz gyermekkorát. Szakértők szerint ezzel az amerikai átlagember szimpátiáját és szavazatát akarja magának megnyerni.

Az Indianapolisban tartott beszédében a demokrata elnökjelöltségért küzdő politikus többször hangoztatta, hogy apa nélkül, szerény körülmények között nőtt fel. Az egyedülálló édesanyja és nagyszülei nevelték, feleségének apja pedig rakodómunkásként, anyja titkárnőként dolgozott Chicagóban - tette hozzá Obama, aki még többször kitért ő és párja "sanyarú" sorsára.

Obama több alkalommal is említette beszédében, hogy át tudják érezni az egyszerű emberek szerény életét, mivel ők is ilyen életet éltek - egyszer régen, mert ma már a Harvardon diplomázott pár a sikeres és gazdag amerikaiak körébe tartozik. Michelle Obama közel 275 ezer dollárt, vagyis 45 millió forintot visz haza évente, de az egy éve szenátorként dolgozó politikus férje sem panaszkodhat, lányaikat pedig magániskolába járatják - ezt persze nem veri nagy dobra a kampánykörútja során.

Elemezők szerint Obama célja, hogy az eddig gyakran túl magasröptűnek nevezett retorika helyett tematikát váltson, és az átlagember szerepében kampányoljon tovább. Ezzel talán el tudja érni azt a fehér, főképp fizikai munkát végző társadalmi réteget, ami eddig inkább Hillary Clinton szavazóbázisához tartozott.

A közvélemény-kutatások szerint Indiana államban ugyan kevéssel, de Clinton vezet, és Észak-Karolinában is, ahol eddig Obama állt az élen, folyamatosan kapaszkodik fel a volt first lady.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×