eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Pénzbírságra számíthat, aki nem alkalmaz idős munkavállalót

A francia kormány az idősebbek alkalmazására szeretné kötelezni a cégeket, hogy így lépjen fel az Európa más országait is sújtó demográfiai problémákkal szemben. Nagy ellenkezést válthat ki azonban, hogy ezzel párhuzamosan a nyugdíjkorhatárt is meg akarják emelni.

Új elképzelésekkel állt elő a francia kormány, hogy enyhítsen az elöregedő társadalmat sújtó költségvetési bajokon.

Egy kormányjavaslat szerint arra akarják rávenni a munkaadókat, hogy növeljék az 55 és 64 év közötti dolgozók számát. Ha ellenállnak, akkor gyakorlatilag még pénzbírsággal is sújthatják őket. Hivatalos kvóta nem lesz, de a cégeknek 2010-ig csatlakozniuk kell a megállapodáshoz, különben megemelt nyugdíjhozzájárulást kell fizetniük.

Az EU-n belül Franciaországban a legalacsonyabb az idősebbek foglalkoztatása, mindössze 38 százalék. A rekorder Svédország, ahol ennek a generációnak a 70 százaléka aktív dolgozó. A sereghajtók között vannak az új tagállamok is: Lengyelországban például csak az idősebbek 30 százaléka dolgozik.

Franciaországban az alacsony időskori foglalkoztatottság alacsony aránya ellenére magas az élettartam. Ez a költségvetési hivatalnokok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az államkasszának különösen magas nyugdíjkiadásai vannak.

A francia kormány reformelképzeléseinek legtöbbet támadott eleme azonban valószínűleg az lesz, hogy 40-ről 41-re akarja emelni, az állami nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati évek számát. Egy korábbi javaslat egyenesen arról szólt, hogy 42 évet kellene dolgozni a nyugdíjig. Egyes szakszervezeti vezetők május közepére máris sztrájkokat helyeztek kilátásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×