eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kínai megoldás az élelmiszerárak problémájára

Sajátos megoldást talált a kínai vezetés a növekvő élelmiszerárak okozta probléma megoldására: kínai cégek azt fontolgatják, hogy külföldi termőterületeket vesznek bérbe.

A kínai agrárminisztérium azt tervezi, hogy a volt Szovjetunió területén, Dél-Amerikában és Ausztráliában bérelnének, vagy meg is vennének termőföldeket. Erre azért is van szükség, mert a kínai vidéktől egyre több területet vesznek el a gyorsan terjeszkedő városok.

A BBC megjegyzi, hogy tíz éve már volt hasonló kezdeményezés: akkor egy kínai cég Kubában, majd Mexikóban hozott létre farmokat.

A vízben gazdag és jó termőtalajjal rendelkező orosz, dél-amerikai és ausztrál területek megművelésével a kínai vállalatok leszoríthatják költségeiket - mondta az érintett cég, a Suntime Group vezetője.

A fő ok azonban az, hogy növekszik Kína élelmiszerigénye, miközben a nemzetközi élelmiszerválság elérte a világ legnépesebb államát is: a gabona ára például az elmúlt hónapokban 60 százalékkal, a rizsé pedig még drasztikusabban emelkedett. Az országban 8 százalékra emelkedett az infláció, miközben 1,3 milliárd ember ellátását kell biztosítani. Ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent a bevethető termőterületek mennyisége.

A hivatalos adatok szerint közel 41 ezer hektárral, 121 millió hektárra esett tavaly a termőföldek területe, Peking 120 milliót jelölt meg kritikus határként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×