eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Zajártalom, mint adu a kormányfő kezében

Svájc és Németország kapcsolata gyakorlatilag felhőtlen, ezért a média némi meglepetéssel vette tudomásul, hogy a Angela Merkel ma kezdődött berni látogatása az első hivatalos útja az alpesi országban több, mint két évvel ezelőtt történt hivatalba lépése óta. Azonban két téma is árnyékot vet a berni tárgyalásokra.

Angela Merkel ma három svájci miniszterrel is találkozik Bernben, majd felkeresi Pascal Couchepin államfőt. A kancellár tárgyalásainak középpontjában a zürichi repülőtér körüli légiforgalmi zaj miatt már évek óta húzódó vita, valamint a svájci bankrendszerrel kapcsolatos uniós kifogás áll.

2003-ban a berlini kormány egyoldalú rendelkezés keretében korlátozta a zürichi repülőtér felé irányuló késő esti és hétvégi légiközlekedést, amelynek következtében az egyik legforgalmasabb európai légikikötőt az utasszállító gépek leginkább svájci lakóterületek felől közelítik meg, és komoly zajártalmat okoznak.

A másik fő téma a svájci bankrendszer. Ez lehetőséget nyújt külföldiek számára titkos számlák fenntartására, amelyeken gyakran adócsalásból származó összegeket helyeznek el.

Svájc - Liechtensteinhez hasonlóan - eddig csak rendkívüli bűnügyek esetében adott felvilágosítást bankbetétekről. Az Európai Unió már jó ideje próbálja rászorítani az alpesi országot a banktitok megváltoztatására.

Becslések szerint német bankszámla tulajdonosok a hazájuk költségvetésének többszörösét meghaladó összeggel rendelkeznek titkos betéteiken. A német posta időközben leváltott vezérigazgatója körül kirobbant botrány után Peer Steinbrück pénzügyminiszter Berlinben ismételten sürgette a svájci és liechtensteini hatóságokat, hogy ne tegyék lehetővé adócsalásból származó külföldi bankbetétek vezetését.

Diplomáciai források szerint nem lehet kizárni, hogy Angela Merkel mai berni tárgyalásain a légi- forgalomból fakadó zajártalom témáját alkuként fogja felhasználni a svájci banktitok lazítása érdekében.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×