eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szlovákia egy lépéssel közelebb az euró bevezetéséhez

Szlovákia újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy jövőre bevezessék az eurót az országban - derült ki azután, hogy az Európai Bizottság most közzétett előrejelzése szerint az utolsó komoly akadály, az infláció sem okoz majd gondokat.

Pozsonyban nagy megkönnyebüléssel fogadták az Európai Bizottság szlovák inflációval kapcsolatos előrejelzését, amely szerint ebben az évben a harmonizált infláció 3,8 százalékkal eléri a csúcsot, és 2009-ben 3,2 százalékra mérséklődik.

A nyilvánosságra hozott harmonizált fogyasztói áremelkedési ráta bizakodásra ad okot, ugyanis azt vetíti előre, hogy Szlovákia teljesíti majd az euróbevezetés inflációs feltételét is.A többi kritériumot Pozsony már korábban bőven teljesítette.

A brüsszeli bejelentést követően a korona új történelmi maximumra erősödött az euróval szemben, egy euró 32 korona 20 hellert ért. Szakértők szerint a szlovák pénznem az árfolyam-rögzítés előtt még tovább erősödhet.

A múlt héten az Európai Központi Bank aggodalmának adott hangot az inflációs kritériummal kapcsolatban.Az Euróopai Bizottság azonban elfogadta a szlovák pénzügyminisztérium és jegybank érveit, amelyek szerint az euró tervezett bevezetése után is kordában tudják majd tartani az áremelkedést.

Az Európai Bizottság , valamint az Európai Központi Bank is május 7-én fogalmazzák meg végső álláspontjukat a 2009-es szlovák euróbevezetésről. Amennyiben az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank pozitív értékelést ad Szlovákiáról, az EU pénzügyminiszterei júniusban ajánlást tesznek arra, hogy az országot 2009. január elsejével vegyék fel az euróövezetbe. A végső hozzájárulás az EU-tagországok állam- és kormányfőinek június 20-án megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján születhet meg.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×