eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megadta magát a legkeresettebb kelet-timori lázadóvezér

Megadta magát kedden a legkeresettebb kelet-timori lázadóvezér és tizenegy embere, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt az elnök és a kormányfő elleni februári merényletekhez.

A katonatisztből lett lázadóparancsnok és harcosai a kormánypalotában tartott kisebb ünnepség keretében, az államfő, a házelnök és az ENSZ képviselőjének jelenlétében átadták fegyvereiket és több ezer lőszert - közölték szemtanúk. A kormányfőhelyettes történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt az ország életében.

Salsinha, a hadsereg kötelékéből elbocsátott hadnagy pénteken Ermera körzetben lévő főhadiszállásán egyezett bele, hogy feladja magát embereivel, ennek részletes feltételeiről azonban még mindig tartanak a tárgyalások. A miniszterelnök elleni merénylettel gyanúsított lázadóvezér és tizenegy harcosa terepszínű egyenruhában és rohamfegyverekkel érkezett a fővárosba. Fegyvereiket a hadsereg képviselőjének adták át a kormánypalotában.

Az államfő, aki csak a múlt héten térhetett vissza az ausztráliai kórházból, ahol súlyos sebesüléseit kezelték, örömének adott hangot, hogy a lázadók letették a fegyvert. "Az igazság kiderítése a bíróság feladata lesz" - tette hozzá.

Xanana Gusmano miniszterelnök sértetlenül került ki a gépkocsioszlopát ért február 11-i támadásból, amelyet zendülő katonák hajtottak végre, míg a Nobel-békedíjas José Ramos-Horta elnök csaknem belehalt az ellene szintén aznap elkövetett merényletbe.

A kelet-timori hadsereg 2006-ban kettészakadt, miután az állomány egyharmada, körülbelül 600 személy dezertált, mert úgy érezte, hogy hátrányos megkülönböztetés sújtja. A fellázadt katonákat elbocsátották a hadseregből, és társadalmi reintegrációjuk azóta is komoly gondot jelent a 2002-ben függetlenné vált délkelet-ázsiai országban. A fellázadt katonák és a kormányhadsereg két évvel ezelőtti összecsapásai elől tízezrek menekültek el otthonaikból, akik még mindig nyomorúságos sátortáborokban élnek a fővárosban. A harcoknak több tucat halottja volt.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×