eur:
388.48
usd:
360.87
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Harry Potter is szerepelhet az emelt színtű érettségiben

Az emelt szintű angol érettségi témák közé akarják emelni Harry Potter varázslótanonc történetét Nagy-Britanniában.

Shakespeare és Dickens mellett akár Harry Potter is szerepelhet a brit emelt szintű érettségi feladatai között - legalábbis erre tett javaslatot az AQA, a három angol vizsgabizottság közül a legnagyobb.

A szervezet, amely ajánlásokat tesz az érettségi vizsgák menetében és témaköreiben, úgy véli, hogy J.K. Rawling írónő varázslótanoncának első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve szerepelhetne az angol nyelv és irodalom emelt szintű érettségi vizsga témakörei között.

A tervezet szerint a következő évtől a diákok 1500 szavas esszét írhatnak, amelyben össze kell hasonlítaniuk a művet más irodalmi alkotásokkal, így akár Shakespeare-rel vagy Dickensszel. A több ezer diáknak, akik a magyar oktatási rendszernek megfelelő egyetemi felvételinek is számító emelt szintű érettségit teszik le Angliában, a mű cselekményét, a szereplők karakterét és az író által használt nyelvet kell majd elemezniük - ez utóbbiról egyébként nemrég egy angol bíró úgy vélekedett, hogy zagyvaság.

A tervezet természetesen nagy vitát kavart, az angol tanárok többsége ugyanis nem tartja időtálló irodalmi alkotásnak Harry Potter történetét. Az AQA szerint azonban a mű hiteles példája korunk irodalmának, és így helyet érdemel a vizsgák között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×