eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Három tornádó söpört végig Virginián - kétszáz sérült

Egymás után három tornádó söpört végig az amerikai Virginia államon. A viharokban kétszáz ember megsérült és komoly anyagi károk keletkeztek. Közben Kaliforniában újabb bozóttüzek miatt 1000 embert kellett kitelepíteni az otthonából.

Az egyik tornádó 40 kilométeres sávon okozott pusztítást: otthonokat döntött romba, autókat ragadott a magasba, és a természeti csapás nyomán 200-an meg is sérültek.

A Norfolk városon átsöprő forgószél pozdorjává törte a deszkákat, miközben a néhány méterre állóknak nem esett bántódásuk. A helyieket buszokkal biztonságos helyre szállították, mivel a környék egy része életveszélyessé vált.

Elektromos vezetékek szakadtak le, amelyek halálos áramütést okozhatnak. A helyi bevásárlóközpont homlokzatát teljesen letépte a tornádó, egy másik üzlet tetejét a helyi média jelentése szerint úgy tekerte fel, mint egy szardíniás dobozt, a parkolóban álló kocsikat pedig egymás tetejére dobálta.

A három tornádó nyomán az államban szükségállapotot rendeltek el. A forgószelek két órával követték egymást.

Kaliforniában megkezdődött a "tűz-évad"

Közben Los Angeles egyik külvárosából ezer embert kellett kitelepíteni a közelben fellángolt bozóttüzek miatt. A helyi hatóságok szerint ezzel megkezdődött a rettegett nyári "tűz-évad".

A lángok jelentős károkat okoztak egy erdőben, mindössze 25 kilométerre Los Angeles központjától. Az oltásban 500 tűzoltó vesz részt, a hatóságok szerint akár négy napig is eltarthat, mire megküzdenek a lángokkal. Az akcióban helikopterek és tűzoltásra használt repülőgépek is részt vesznek.

A tűz egyik oka az, hogy különösen meleg az idő a környéken, a napokban már 37 fokot mértek, ezért előfordulhat, hogy a Sierra Madre-i lángok miatt további lakosokat kell majd evakuálni. Egy esküvő ötven vendégét például helikopterrel kellett kimenekíteni a kedvelt kirándulóhelyről.

A tavaly októberi kaliforniai tüzek voltak eddig a legpusztítóbbak - hét ember halálát okozták, 2000 otthon emésztettek el és több mint 600 ezer lakost kellett evakuálni miattuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×