eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

A gyermekek jövője múlik a klímaváltozáson

A klímaváltozás már komoly hatással van a világ szegényebb részén élő gyermekek életkilátásaira - állapította meg az Unicef, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete.

Az árvizek vagy az aszály egyaránt hatással vannak a gyermekek egészségére, iskolázottságára és jólétére. A gazdagabb országok ugyan tudnak védekezni ezen káros hatások ellen, a szegényebbeknek azonban ez nem áll módjukban.

A probléma egyik visszássága, hogy a globális felmelegedést jórészt a fejlett országok okozzák ipari termelésükkel. Épp ezért felmerül a kérdés: segítséget adnak-e a világ szegényebbik felének ahhoz, hogy küzdeni tudjanak a problémák ellen.

Az Unicef arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi állás szerint várhatóan nem sikerül 2015-re megvalósítani az úgynevezett Milleniumi Fejlesztési Célokat, amelyeket 2000-ben bocsátott ki az ENSZ egy nyilatkozatban.

Ebben az aláíró célul tűzték ki, hogy másfél évtized alatt felére csökkentik az éhezők számát és azokét, akik napi egy dollárnál kevesebb pénzből élnek.

El akarták érni, hogy mindenki részesüljön elemi oktatásban, harmadára akarták csökkenteni az 5 évnél fiatalabb gyermekek halandóságát, negyedére akarták csökkenteni a gyermekeket szülő nők halandóságát. Le akarták győzni az AIDS-t, a maláriát és más betegségeket, és biztosítani akarták a környezet fenntarthatóságát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×