eur:
388.68
usd:
360.97
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Putyin 2020-ig a kezében tartja majd a hatalmat - állítja egy oligarcha

Oroszország leggazdagabb embere szerint Vlagyimir Putyin leköszönő elnök - ha informálisan is, de 2020-ig a kezében tartja majd a hatalmat. A milliárdos Oleg Gyeripaszka szerint a Nyugatnak nincs miért tartania Moszkvától, ugyanakkor közölte: nem hajlandó befektetni az Egyesült Államokban.

A nyilvános szerepléstől általában elzárkózó oligarcha a hétvégén angolul adott interjút külföldi újságíróknak Moszkvában. A beszélgetés során elmondta: nem tart attól, hogy Vlagyimir Putyin május hetedikei hatalomátadása bármilyen gondhoz vezethetne.

Bár Putyintól Dmitrij Medvegyev veszi át a stafétabotot, az aluminiumügyletekben meggazdagodott Oleg Gyeripaszka szerint Putyin egy 2020-ig terjedő programot dolgozott ki. Ez azt jelenti, hogy továbbra is jelentős hatalom összpontosul majd a kezében. A jelenlegi forgatókönyv szerint a távozó elnök kormányfőként dolgozik tovább.

Ráadásul Medvegyev megígérte mentorának, hogy megvalósítja a "Putyin-terv" néven emlegetett fejlesztési programot.

A fém- és olajipari, közlekedési és média érdekeltségekkel rendelkező Gyeripaszka még csak 40 éves, de 28 és fél milliárd dollárra becsült vagyonával Oroszország leggazdagabb embere.

Más oligarchákkal ellentétben, nem került nézeteltérésbe a Kremllel, amit mostani nyilatkozata is jól példáz. Jelentések szerint Putyin elnöksége idején Gyeripaszka vagyona megháromszorozódott. "Fontos a jó kapcsolatok ápolása, rendesnek kell lenni mindenkivel" - idézték a milliárdost a hírügynökségek.

Hatalmas vagyona ellenére az Egyesült Államok érvénytelenítette Gyeripaszka vízmumát, mert azzal vádolják, hogy köze van a szervezett bűnözéshez. A mágnás erre azt mondta, hogy az Oroszországgal szemben "sajátos" irányvonalat követő USA az utolsó ország, ahol be akar fektetni.

A közép-kelet európai térséggel szemben azonban nincsnenek ilyen ellenvetései: résztulajdonosa ugyanis az osztrák Strabag építőipari csoportnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×