eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kovács László: A hamisítások ellen határozottabban lép fel Kínában az EU

A termékhamisítások ügyében határozottabb stílusban kezdett tárgyalni az Eu Kínával - mondta kérdésünkre Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, aki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kíséretében tárgyalt Kínában. A látogatás elsődleges célja az unió és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi párbeszéd megindítása volt. Szó esett még környezetvédelemről, energiapolitikáról és kutatási együttműködésről.

Kínában tárgyalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és több uniós biztos. Kovács László adó- és vámügyi biztos az InfoRádió kérdésére elmondta, a látogatás elsődleges célja az unió és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi párbeszéd megindítása volt. Szó esett még a Kínából érkező hamis termékek számának csökkentésérol is.

Az egyeztetés egyik célja az volt, hogy jelezzük, mennyire fontos partnernek tartja az Európai Unió Kínát - mondta Kovács László. Továbbá egy intézményes, magas szintű párbeszédet kezdemémyztünk a gazdasági és kereskedelmi együttműködés legfontosabb kérdéseiről - tette hozzá. Szó esett energiapolitikáról, környezetvédelemről, kutatási együttműködésekről, és az EU számára a leginkább gondot jelentő kérdésről, a kereskedelem kiegyensúlyozatlanságáról, illetve a termékhamisításokról.

A termékhamisításokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy ez nem csupán jogi probléma, hiszen gazdasági következményei is súlyosak - emelte ki a biztos. Munkahelyeket veszélyeztet, adóbevételeket, illetve vállalati nyereséget csökkent. Továbbá a hamis gyógyszer, élelmiszer, gyermekjáték, vagy gépkocsialkatrész a fogyasztók biztonságát, egészségét is veszélyezteti.

Mindezt Kína együttműködése nélkül nem lehet megoldani, hiszen a hamisított termékek mintegy 80 százaléka bizonyítottan innen származik. Ezeket tettük most szóvá most a tárgyalásokon a kínai félnek - tájékoztatott Kovács. Megállapodtunk, hogy az év végéig kidolgozunk egy részletes akciótervet, amely Kína részéről konkrét kötelezettségvállalásokat tartalmaz majd. Konkrét lépésekre kerül majd sor: információcsere a hamisított termékekről, az elkobzott szállítmányokról, a vámszolgálatok közötti szoros együttműködés.

Ez utóbbi azt is jelenti, hogy az EU a képzéshez is kész segítséget nyújtani. Azt hangsúlyoztuk, hogy eredményt akarunk látni - emelte ki Kovács László. Év végén kerül sor az Európai Unió és Kína közötti csúcsértekezletre, ekkorra tervezzük a hamisítások visszaszorítását célzó akcióterv aláírását.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×