eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Orvosi kezelés nélkül belehalt a szülésbe az "érinthetetlen" nő

Meghalt az az "érinthetetlen" nő, aki egy indiai kórház udvarában szülte meg kisbabáját. A doktorok elküldték a terhes asszonyt, mert a társadalmi ranglétra alján helyezkedik el. A baba sem élte túl a szülést.

A 28 éves indiai Maja Devi belehalt gyereke születésébe, akit egy indiai kórház udvarán hozott világra, mivel az orvosok elküldték a nőt. Azért nem voltak hajlandók szakszerű orvosi segítséget nyújtani az asszonynak, mert a dalitok kasztjába tartozott.

A dalitok a hierarchikus indiai társadalom legalsó szintjéhez helyezkednek el, és súlyos hátrányos megkülönböztetés éri őket: a többi kaszttól külön laknak, dolgoznak, esznek és mosakodnak.

A dalitok kasztjába tartozó nőkről a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedők úgy tartják, hogy nem szabad megérinteni őket, mert tisztátalanok - valószínűleg ezért nem kapott kezelést Maja Devi sem, akit csak a szülés után vittek be a kórház épületébe.

Akkor már hiába kapott szakszerű kezelést, mert súlyos szívrendellenesség miatt meghalt, majd egy nappal később kisbabája is.

A tartomány minisztere vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán, és felfüggesztette az érintett orvosokat.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×