eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Veszélyben az ocelot - számos faj kihalását okozhatja a kormánydöntés

Mint ahogy az amerikai elnökjelöltek sem kerülhetik már meg a klímaváltozás okozta problémák előtérbe helyezését, a washingtoni Fehér Ház is kénytelen foglalkozni az Egyesült Államok déli határainál épülő kerítés okozta környezeti károkkal. Amerikai tudósok egy jelentősebb csoportja ugyanis polgári engedetlenséget helyezett kilátásba az építés ellen, mert a kerítés számos fokozottan védett állatfaj életterét teszi tönkre.

Amerikai kutatók egy csoportja a testével akarja megakadályozni, hogy az Egyesült Államok felépítse déli határa mentén azt a kerítést, amely a Mexikó felöl érkezőket lenne hivatott visszatartani az illegális bevándorlástól.

A polgári engedetlenséget azután helyezték kilátásba a kutatók, hogy a Bush-kormányzat több mint 30 környezet- és földvédelmi jogszabályt szegett meg, hogy a kerítés felépítésének idei határidejét betartsa, és elkészüljön legalább 360 mérföldnyi vasbeton kerítéssel.

A tudósok szerint veszélybe kerültek olyan fajok, amelyek mászási, vándorlási vagy repülési útvonala épp a kerítés nyomvonalán át vezet. Ilyen például az amerikai kontinens leggyorsabban futó emlőseként számon tartott villás szarvú antilop, mert ezekből mára mindössze 70 példány maradt Amerika északi részén, és a megépítendő 5 megfigyelő torony működtetése pont annyi zajt csinál majd, amely a kutatók becslése szerint a faj észak-amerikai kihalásához vezet.

Hasonlóképpen veszélyeztetettek a jaguár és az ocelot, ez utóbbi különösen, hiszen Dél-Terxasban márcsak 80-100 példány él, és Mexikóba járnak át a szaporodás idején. 300 lepke és 500 madár faj is várhatóan megsínyli majd a tudományos és jogi viták kereszttüzébe került kerítést, amelynek építése a szabálytalanságok ellenére is gőzerővel folytatódik.

Van olyan természetvédelmi szervezet, amely már be is perelte a Bush-adminisztrációt a törvények figyelmen kívül hagyása miatt. A tudományos közösség egyhangúlag fércmunkának minősítette a belügyminisztérium által végzett hatástanulmányokat, és a legtöbben felháborítónak találják, hogy a Fehér Ház a Texastól Arizonáig húzódó kerítés megvalósíthatóságáról, az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépésről beszél, miközben fittyet hány a leginkább távlati hatásra: a környezet védelmére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×