eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Hamász akkor sem ismeri el Izraelt, ha létrejön a palesztin állam

A Hamász akkor sem ismeri el Izraelt, ha az 1967-es határok között létrejön a palesztin állam - jelentette ki Háled Mesaal, a radikális palesztin szervezet politikai vezetője.

"Elfogadjuk a palesztin államot az 1967. június 4-i határok között, fővárosaként Jeruzsálemmel, egy olyan szuverén államot, ahol nincsenek (izraeli) telepesek, és a menekülteknek joguk van a hazatérésre, de Izrael elismerése nélkül" - jelentette ki hétfőn.

A száműzetésben élő politikus hétfőn beszélt erről Damaszkuszban, ahol pénteken találkozott Jimmy Carter volt amerikai elnökkel, aki viszont azt mondta, hogy a Hamász elismeri Izrael jogát "a békés életre," ha békemegállapodás születik. A Hamász eddig Izrael megsemmisítését jelölte meg politikája céljául.

Az ellentmondást hírügynökségek szerint az oldja fel, hogy a Hamász a zsidó állam hivatalos elismerésétől tartózkodni fog, de burkoltan mégis elfogadja az ország létezését és a jogát a békés élethez. Az 1967-es határok követelése azt is jelenti, hogy Izraelnek fel kellene számolnia minden telepét a megszállt területeken.

Mesaal egyebek között azt is hangsúlyozta, hogy a leendő palesztin állam fővárosának Jeruzsálemnek kell lennie, de nem tisztázta, hogy csak az arab részre gondol, vagy az egész várost követeli.

A radikális politikus a sajtóértekezleten kizárta az egyoldalú tűzszünet lehetőségét, mert szerinte az ilyen próbálkozások korábban nem váltak be, s mint mondta: nem állították meg az izraeli agressziót. A tűzszünetre Carter kérte Mesaalt.

Izraeli illetékesek korábban közölték: még ha meg is születik a békemegállapodás, mindaddig nem lép életbe, amíg a Gázai övezet a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli és az amerikai kormányzat egyaránt elutasítja Carter nyitását a radikális szervezet felé, noha a volt elnök hangsúlyozta, hogy a Hamász kirekesztése "egyszerűen nem működik".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×