eur:
388.97
usd:
361.81
bux:
68491.04
2024. május 8. szerda Mihály

Szabadságban világbajnokok a franciák

Komoly megerősítést kapott Nicolas Sarkozy francia elnök, akinek feltett szándéka, hogy "újra munkára kényszeríti" honfitársait. Egy felmérésből ugyanis kiderült, hogy a kivett szabadságot illetően a franciák a világbajnokok.

Egy átlagos francia munkavállaló évente 37 napra megy szabadságra. A jelképes dobogó második fokán az olaszok állnak évi 33 szabadsággal - állapította meg a Harris Interactive amerikai közvélemény-kutatási intézet.

A briteknek 26 nap szabadsága van - két nappal több, mint két éve. A lista utolsó helyét az amerikaiak foglalják el pontosan két hetes szabadsággal.

Nem elég, hogy a franciáknak van a legtöbb szabadságuk, de a legtöbb ország lakosaival ellentétben ők ki is veszik valamennyit - Sarkozy nagy bánatára, aki azzal a jelszóval nyerte meg az elnökválasztást, hogy "több munka - több fizetés".

S miközben például az olaszok fele azt állítja: hajlandó lenne akár többet is dolgozni, minden tíz franciából nyolc erre a kérdésre határozott nemmel válaszolt. Ennek a legfőbb oka a 35 órás munkahét, amelyet az államfő éppen most próbál meghosszabbítani.

Aki ennél többet dolgozik, az nem túlóradíjat, hanem plusz pihenőnapot kap. A francia munkaadók legjobban a májust gyűlölik, abban a hónapban van ugyanis a legtöbb nemzeti ünnepnap, amelyek gyakran esnek hétfőre vagy péntekre.

Az ilyen hosszú hétvégéket a franciák ponts-nak (hídnak) hívják - és az a nemzeti sport az országban, hogy olyan sok nappal meghosszabbítsák a "hidakat", amennyivel csak tudják.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×