eur:
388.7
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Putyin Medvegyevről: "Nem hiszem, hogy vele könnyebb dolguk lesz"

Moszkvában tárgyal a további együttműködés lehetőségeiről a német kancellár. Angela Merkel az első nyugat-európai vezető politikus, aki Dmitrij Medvegyev elnökké választása után az orosz fővárosba utazott. A német politikus találkozott Vlagyimir Putyin, hivatalban lévo elnökkel is.

Anna Politkovszkaja újságírónő gyilkosai mindenképpen megkapják büntetésüket, csak azt nem tudni, hogy mikor - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz elnökválasztás óta első külföldi politikusként Moszkvába érkezett Angela Merkellel tartott találkozója után nyilatkozva.

A német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal találkozott a távozó orosz államfő Novo Ogarjovó-i rezidenciáján, és a sajtó képviselőivel való rövid találkozás után a tervek szerint külön tárgyal Dmitrij Medvegyev megválasztott, de hivatalba még nem lépett elnökkel.

Putyin kijelentette: Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz volt tulajdonosának az orosz törvények szerint az államfő kegyelmezhet meg, de ennél többet nem kívánt mondani.

Figyelmezette Németország partnereit, hogy Dmitrij Medvegyev nála nem kevésbé keményen fogja védeni Oroszország érdekeit.

Mint mondta, az a benyomása, hogy némely partner már alig várja távozását. "Megszoktam a címkét, hogy egy volt KGB-ügynökkel nehéz dolgozni. Medvegyevnek nem lesz szüksége arra, hogy bizonyítsa liberális voltát, de nem kevésbé nacionalista - a szó jó értelmében -, mint én, és nem hiszem, hogy vele könnyebb dolguk lesz" - mondta Putyin. Egyben leszögezte, hogy az orosz alkotmány szerint a külpolitika meghatározása az elnök jogköre.

Putyin kijelentette: Oroszország szerint nem a demokrácia megnyilvánulása Grúzia és Ukrajna bevonása a NATO-ba. "Oroszország kapcsán mindig a demokrácia problémáiról vitatkozunk. Ha azonban Ukrajna és Grúzia lakosságának túlnyomó többsége nem akarja a NATO-tagságot, és mégis berángatják őket, akkor ezt nem lehet a demokrácia megnyilvánulásának tekinteni. Oroszország feltétlenül elismeri Ukrajna és Grúzia bármely döntését, de a népét és nem a politikai vezetését" - mondta.

Az orosz elnök kiemelte: a NATO folyamatos bővítése felveti, hogy az ENSZ kiváltására alkalmas szervezetet akarnak létrehozni. A nemzetközi kapcsolatok ilyen architektúrájával az emberiség azonban aligha ért egyet, és fokozódni fog a konfliktusok lehetősége.

"A NATO már ma is túlmegy saját kompetenciáján" - jelentette ki Putyin. Hozzátette: Oroszország álláspontja szerint a katonai-politikai tömb bővítése ma, amikor már nem áll szemben két egymással ellenséges rendszer, nem csupán nem célszerű, hanem káros.

Koszovóval kapcsolatban Putyin megismételte az orosz érvet, amely szerint a függetlenség kikiáltása a szeparatizmus felerősödéséhez vezet Európában, s ez érinti többek között Nagy-Britanniát, Spanyolországot és Belgiumot.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Oroszország és az EU hamarosan felújítja az új megállapodásról szóló tárgyalásokat. Kijelentette, hogy az Északi Áramlat gázvezeték építését Németország és Oroszország a tervekkel összhangban folytatja. Ezzel kapcsolatban Merkel megjegyezte, hogy vannak problémák, amelyeket nem részletez, és Németország támogatja a projektet, de meggyőződése: annak úgy kell megvalósulni, hogy más EU-államok is csatlakozhassanak és ne váljon kárukra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×