eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Óriástüntetés Belgrádban: nagykövetségeket támadtak meg

Erőszakba torkollt az a hatalmas tiltakozó gyűlés, amelyet Belgrádban tartottak Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt. Tüntetők megtámadták az amerikai nagykövetsége, ahonnan egyes jelentések szerint sűrű füst gomolyog kifelé.

A szerb főváros központjában feldühödött fiatalok megtámadták az amerikai, a horvát, a boszniai, a török és a kanadai nagykövetséget, rendőrök és randalírozók állnak szemben egymással.

A rendőrség rohamkocsikkal vonult fel, és könnygázt is bevetett a horvát képviseletet megtámadók ellen.

A beavatkozásra az után került sor, hogy a szerb televízió majdnem félórán keresztül egyenesben közvetítette a randalírozást, és a képeken egyetlen rendőr sem látszott.

A fiatalok zavartalanul téphették le a horvát követségről a címert, és próbálkozhattak az épület vaskerítésének széttörésével.

Korábban a nagygyűléshez közeli Krunska utcán a török nagykövetséget támadták meg fiatalok. Letépték a török zászlót, meggyújtották, és a helyére szerb lobogót húztak fel a zászlórúdra.

Az épületet kövekkel megdobálták, az előtte lévő rendőrbódét felborították, a képviselet kirakatát összetörték. A magasban eközben szerb rendőrségi helikopter körözött, de a rendfenntartók nem avatkoztak be.

Bosznia és Hercegovina közeli nagykövetségét is megtámadták. Az MTI tudósítójának értesülése szerint az ugyanabban az utcában, pár száz méterrel arrébb lévő magyar nagykövetségnél teljes a nyugalom.

A belvárosban felgyújtottak egy McDonald's éttermet.

A szerb televízió szerint incidensek történtek azon a téren is, amelyen keresztül a nagygyűlés résztvevői a Szent Száva templomhoz vonultak, ahol este hétkor könyörgő istentisztelet kezdődött a Koszovóban élő szerbekért.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×