eur:
390.78
usd:
366.51
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kenya visszavárja a turistákat

Kenya visszavárja a turistákat és a befektetőket - üzente az ország információs minisztere, aki szerint a sokkoló erőszak ellenére az ország nagy része békés. Az elnökválasztás nyomán megindult vérengzés azért is döbbentett meg világszerte sokakat, mert Kenyát Afrika egyik legstabilabb országának tartották. Az üzenet ellenére a vitatott hovatartozású területeken továbbra is feszült a helyzet. A kormány és az azt csalással vádoló ellenzék pedig még nem tudott kompromisszumot kötni.

Jöjjenek és fogjanak kezet a kenyaiakkal és mondják azt, hogy veletek vagyunk! - kérleli a külföldi turistákat és üzletembereket Samuel Poghisio. Azt azonban a kenyai információs miniszter is elismeri, hogy országa történelme egyik legsötétebb időszakát megy keresztül.

Az elnökválasztást követő törzsi alapú erőszakban, amit nyugodtan lehet etnikai tisztogatásnak is nevezni, több mint ezer embert öltek meg, gyakran brutális kegyetlenséggel. A menekültek száma 300 ezer körül van, és sokan el is hagyták az országot.

A szomszédjaikra bozótvágó késsel vadászó feldühödött tömegek láttán sok turista mondta le útját. A multinacionális cégek pedig válságterveket dolgoztak ki arra az esetre, ha máshová kell áthelyezni telephelyüket.

Az információs miniszter ennek ellenére azt állítja, hogy a nemzetközi médiában eltúlozzák az erőszakról szóló híreket, mert a valóság az, hogy Kenya területének 80 százalékát nem érinti a feszültség, és ott normális kerékvágásban folyik az élet.

Újabb erőszakról érkeznek hírek

"Tudniuk kell, hogy gond nélkül lehet utazni az országban" - mondta a miniszter, azt azonban elismerte, hogy a politikailag megosztott helyi média és a sokkoló képeket folyamatosan ismétlő külföldi tévék nagyban rontották országa megítélését.

Közben azonban arról érkeztek hírek, hogy Kenya nyugati részén vasárnap óta 19 embert öltek meg az etnikai erőszakban. Poghisio bejelentette, hogy jogi eljárást kezdeményeznek az erőszakra felbujtó vidéki rádióadók ellen. A miniszter szerint ezek a hírhedt ruandai RTV Libres de Milles Collines adóhoz hasonlóan szították a hangulatot.

A ruandai rádió hírhedt adásaiban "csótányoknak" titulálta a tuszikat, és kulcsszerepet játszott a közel egymillió áldozatot követelő népirtásban. "Fontos, hogy nálunk ne ismétlődhessen meg Ruanda" - mondta.

Közben Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa három hetes tényfeltáró körutat kezdett a lázongások és a rendőri akciók során elkövetett jogsértések feltárására. A magát legitimnek mondó kenyai kormány és az ezt tagadó ellenzék ezzel párhuzamosan szerdán tárgyalásokat kezdett a fontosabb politikai kérdésekről. A megbeszéléseken közvetítő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár két hetet adott a feleknek a megegyezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×