eur:
390.59
usd:
366
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kizárták az iráni választások jelöltjei közül Khomeini unokáját

Kizárták a márciusi iráni parlamenti választások jelöltjei közül az Iszlám Köztársaság alapítójának, Khomeini ajatolláhnak az unokáját, Ali Esragit - jelentette szerdán az iráni sajtó.

Vele együtt mintegy 2000 pályázót zártak ki a jelöltek közül a belügyminisztériumtól függő választási bizottságok, amelyekben zömmel konzervatív tisztségviselők ülnek.

Ali Esragi apja Sahaboddin Esragi ajatollah, aki pedig a veje Ruhollah Khomeininek. Az unoka saját bevallása szerint a reformerekhez áll közel. Elmondta, hogy szomszédaitól megtudta: a hatóságok kikérdezték őket magánéletéről.

"Megrökönyödve hallottam tőlük, hogy milyen kérdéseket tettek fel nekik. Azt akarták tudni, hogy imádkozom-e minden nap, böjtölök-e, borotválkozom-e, viselek-e öltönyt, milyen márkájú az autóm. Ez nem válik hasznára sem a rendszernek, sem a demokráciának. Ez a szűklátókörűség nem illik az Iráni Iszlám Köztársasághoz" - jelentette ki az ifjabb Esragi a Kargozaran című mérsékelt hangvételű napilapnak nyilatkozva.

"Nem fellebbeztem a döntés ellen, elfogadtam. Ha egy imám unokája nem jelöltetheti magát, akkor kinek panaszkodjak?" - tette hozzá. Elmondta, hogy mielőtt pályázott, tájékoztatta szándékáról Ali Hamenei ajatollahot, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, sőt céljairól egy órán keresztül beszélgetett Mahmúd Ahmadinezsád államfővel.

A 2004-es parlamenti választások előtt is tömegesen zártak ki reformer jelölteket Iránban, ami után a konzervatívok kerültek többségbe az új parlamentben.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×