eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Félti az életét a lehallgatási botrány "hőse"

Kényszerítették saját bevallása szerint a Munkáspárt muszlim képviselőjének lehallgatására a rendőrség terrorellenes ügyosztályájának tisztjét, aki attól fél: nem fogja élve megúszni ezt az ügyet.

Mark Kearney maga is úgy gondolja: nem volt helyes lehallgatni Sadiq Khan parlamenti képviselő beszélgetéseit, de nem volt más választása, mert "jelentős nyomás" nehezedett rá a londoni rendőrség részéről.

A botrány egyre dagad Nagy-Britanniában azóta, hogy a The Sunday Times megszellőztette az ügyet. A konzervatívok árnyékkormányának belügyminisztere, David Davis szerint felmerül a kérdés: "ki irányítja" a megfigyeléseket a szigetországban.

Mint kiderült, a belügyi és az igazságügyi minisztériumot már decemberben értesítették a kormányzó Munkáspárt muszlim képviselőjének lehallgatásáról, a tárca vezetői - Jacqui Smith és Jack Straw - azonban egészen a botrány kirobbanásáig nem foglalkozott az üggyel. Davis szerint ez ezt bizonyítja, hogy egyikük sem "tartja kézben" a saját minisztériumát.

Sadiq Khan és gyermekkori barátja, a politikus választókerületében élő Babar Ahmad beszélgetéseit 2005-ben és 2006-ban hallgatták le a woodhilli börtönben, ahol utóbbi - akit az Egyesült Államokban köröznek - éppen a kiadatási ügyének rendezésére várt.

Kearney a börtönben dolgozott, így őt bízták meg a lehallgatással. Az egykori rendőr őrmestert saját bevallása szerint "sokkolta és felháborította", hogy az ügy kiszivárgott a sajtónak.

"Veszélybe sodorták az életemet és a biztonságomat. Kész vagyok együttműködni az esetet kivizsgálókkal, így az ügy megfelelően lezárulhat" - jelentette ki Kearney.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×